Blake Schilb na tréninku USK Praha

Blake Schilb na tréninku USK Praha | foto: Daniel Fadrný / USK Praha

Po dvanácti letech v Česku. Schilb posílil USK, chystá se na boj o Tokio

  • 10
Blake Schilb posílil USK Praha, do Národní basketbalové ligy se vrací po 12 letech. V nejvyšší soutěži se chce sedmatřicetiletý Američan s českým pasem připravit i na boj o olympiádu v Tokiu, s aktuálně čtvrtým celkem NBL se dohodl na smlouvě do konce sezony.

„Je mi velkým potěšením hrát znovu v České republice, kde jsem vlastně zahájil profesionální kariéru. Po roce tréninků v USA a zahájení podnikatelské činnosti mimo basketbal se mi naskytla skvělá možnost hrát za USK Praha a dokončit s nimi sezonu. Je to dobrá kombinace zájmů, která mi umožní kvalitně trénovat, hrát, připravit se na reprezentační kemp a následně být připraven na olympijskou kvalifikaci a možná i na olympiádu v Tokiu,“ uvedl v tiskové zprávě Schilb.

Rodák z amerického Illinois, který přijal v roce 2015 české občanství, se vrací do tuzemské nejvyšší soutěže po 12 letech, kdy hrál za mistrovský Nymburk. Od té doby vystřídal šest různých zahraničních klubů.

V Élanu Chalon se stal v roce 2012 mistrem Francie i nejužitečnějším hráčem finále, s Galatasarayem Istanbul o čtyři roky nato triumfoval v Eurocupu. Oblékal také dres Crvené zvezdy Bělehrad, Realu Betis Sevilly, dalších francouzských klubů Paris Levallois a Champagne Châlons-Reims. Tam měl v loňské sezoně průměr 11,1 bodu na zápas.

„Je velkou ctí přivítat u nás hráče s profilem a zkušenostmi, jako je Blake. Jsme rádi, že jsme našli průsečík zájmů obou stran,“ řekl manažer USK Petr Jachan. 

Věří, že právě sedmatřicetiletý veterán pomůže jinak nejmladšímu týmu v lize k rozvoji a dalšímu posunu. „Právě takové osobnosti, jako je Blake, výrazně pomohou profilovat nové mladé hráče. I přestože odehrál své poslední utkání v loňské sezoně, věříme, že se dostane do herního rytmu co nejdříve a pomůže nám především v play off,“ doplnil Jachan.

Schilb zvažoval konec reprezentační kariéry už před dvěma lety po mistrovství světa v Číně, kde pomohl týmu Ronena Ginzburga k historickému šestému místu. S průměrem 64,7 procenta se stal nejlepším střelcem trojek na turnaji. Vidina možné účasti na letošní olympiádě v Tokiu ho však přiměla rozhodnutí o konci přehodnotit.

HE IS BACK! @blakeschilb do konce sezóny oblékne dres @uskpraha v Kooperativa NBL. Vítej zpátky na hřišti! #czbasketball #cesko #rvisejakolev #tojebasketbal

8. dubna 2021 v 10:12, příspěvek archivován: 8. dubna 2021 v 11:57

Pražský celek, který v této sezoně NBL jako jediný porazil suverénní Nymburk, v Schilbovi získal další cennou posilu. Již v minulých letech se do týmu vraceli ze zahraničí například Luboš Bartoň či Jaromír Bohačík, nebo svou kariéru v USK nastartovali Tomáš Satoranský, Ondřej Balvín a Vojtěch Hruban. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž