Lukáš Palyza z Olomoucka zakončuje na děčínský koš.

Lukáš Palyza z Olomoucka zakončuje na děčínský koš. | foto: Radek Váňa / BK Olomoucko

Náš basket nebude nudit, slibuje olomoucký kapitán Palyza

  • 0
Po extrémně náročných letech neodehrál reprezentační křídelník a kapitán BK Olomoucko Lukáš Palyza téměř půl roku ostrý zápas. I proto nedočkavě vyhlíží start nové sezony a těší se na každé utkání. „Platí to o všech hráčích našeho týmu. Chceme už hrát a věříme, že novou sezonu nic nepřeruší,“ přeje si Palyza.

Pro všechny byly předchozí měsíce hodně náročné. Jak jste se srovnal s neplánovanou dlouhou přestávkou, kdy se nehrálo ani netrénovalo?
Každý si uvědomil, že věci, které se zdály být automatické a přirozené, jsou jinak. V posledních letech jsem měl basketbalu opravdu hodně. Po sezoně byl blok s národním týmem a reprezentační zápasy. Stalo se, že jsem se už v březnu nebo dubnu těšil, až liga skončí. Najednou je všechno jinak, realita se změnila.

Jiné je i složené kabiny Olomoucka. Co říkáte na novou sestavu?
Po dlouhé době v ní není ani jeden Američan, což je z pohledu týmové chemie jednodušší. Mám dobrý pocit z týmové hry na obou polovinách palubovky. Jsme tým, který má sedm velice kvalitních ligových hráčů a pět mladých. Budeme si muset dát velký pozor, abychom byli na každý zápas připravení mentálně a také abychom si udrželi zdraví. Když se to podaří, čeká nás zajímavá sezona. Náš basket nebude nudit, máme co nabídnout.

Lukáš Palyza (vpravo) z Olomoucka střílí přes Pavla Pumprlu z Nymburka.

Jak vnímáte rozložení sil v lize před startem sezony?
Na to se nedá v tuto chvíli odpovědět. Celá řada týmů má zatím v sestavě hodně mladých, jede se v úsporném režimu. To se může během sezony změnit. Některé kluby třeba na přelomu roku posílí a z osmého týmu tabulky bude kandidát na medaili. My chceme být v horní polovině soutěže a předvádět dobrý basket.

Pomůžou k dosazení klubových cílů zahraniční posily?
Za oba jsme rádi. Leon Santelj je extrémně zarputilý. Jeho snaha o doskok v obraně i útoku je až brutální. Můžeme se spolehnout, že pro tým odvede pokaždé maximum. U Nemanja Bezbradici je vidět, že v Partizanu Bělehrad nebyl omylem. Je velmi talentovaný, má skvělé návyky. To jsou hráči, kteří pomůžou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž