Ben Simmons z Philadelphie zakončuje na koš Utahu, neubránil ho Donovan...

Ben Simmons z Philadelphie zakončuje na koš Utahu, neubránil ho Donovan Mitchell. | foto: AP

Velké činy, velké ego. Nová hvězda Philadelphie rozpoutala válku slov

  • 14
Souboj o nováčka roku v NBA bude zřejmě zajímavější, než bývá zvykem. Dva hlavní kandidáti na zisk trofeje Ben Simmons z Philadelphie a Donovan Mitchell z Utahu se na poslední chvíli snaží přesvědčit o svém nároku. A pro basketbalový svět je z toho velká zábava.

Začal to Ben Simmons. Pro televizi ESPN dost sebevědomě pověděl, že mezi ostatními nováčky nemá vůbec žádnou konkurenci a že by měl být právě on zvolen nejlepším nováčkem sezony.

Na sto procent.

Australský supertalent má na sebevědomí právo. Vždyť jeho čísla snadno snesou srovnání třeba i s Magicem Johnsonem. Ale taková porce jájínkovství se kouše těžko.

Donovan Mitchell je zjevně z takového hodnocení rozpačitý, A tak se před úterním duelem svého Utahu s obhájci titulu Golden State objevil ve velmi zajímavé mikině.

Je na ní uvedena definice nováčka. „Sportovec, který je první sezonou členem profesionálního klubu.“

11.dubna 2018 v 01:47, příspěvek archivován: 11.dubna 2018 v 14:55

Ummmm Donovan Mitchell stirring the pot in the ROY debate, via @utahjazz https://t.co/ZQ5oaobnyd

To je jasná narážka na Simmonse, kterého draftovali Sixers po roce na univerzitě LSU už v roce 2016, ale kvůli zranění nohy ho nechali celý rok stát. A proto může být zvolen po letošní skvělé sezoně nováčkem ročníku.

Třináctka posledního draftu a největší překvapení sezony Mitchell si ale nemyslí, že by Simmons měl být považován za nováčka. Na rozdíl od jiných měl k dispozici spoustu času, aby se na NBA adaptoval.

Oba hráči měli v závěru základní části skvělou formu a táhnou své týmy k co nejlepšímu nasazení pro play off, takže pro novináře to bude volba složitá.

„Dostal jsem nápad a Adidas mi s tím pomohl. Přišlo mi to jako legrace. Moc si cením toho, že jsem vůbec v debatě o nejlepšího nováčka a užívám si to. Máme v týmu jasně nejlepšího obránce a trenéra roku, takže se na individuální ceny moc neohlížím. Když vyhrají Rudy Gobert a Quin Snyder, budu naprosto spokojený,“ říkal po Mitchell po hladké výhře nad Golden State 119:79. 

11.dubna 2018 v 05:41, příspěvek archivován: 11.dubna 2018 v 14:55

VIDEO: Donovan Mitchell talks about the sweatshirt. https://t.co/hbxZ0o78e7

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Donovan Mitchell talks about the sweatshirt. https://t.co/hbxZ0o78e7

Přitom ještě před několika týdny Mitchell v rozhovoru Simmonse bránil, ale přehlížení ze strany opory Sixers ho zřejmě naštvalo.

„Volba nováčka roku je na novinářích, já nehodlám nikoho přesvědčovat. Není Benova chyba, že minulou sezonu vynechal a letos hraje skvěle. Nechám to na těch, co jim přísluší volit,“ řekl Mitchell v rozhovoru pro USA Today v polovině března.

Skrz sociální média a zvídavé novináře se hned Mitchellova mikina dostala i k Simmonsovi, který zrovna slavil se Sixers klubový rekord patnáctou výhru v řadě.

„Pokud argumentuje, že nejsem nováček a je to jeho jediný argument, tak jsem na tom zřejmě celkem dobře. Nebudu se k tomu dál vyjadřovat,“ odvětil Simmons chladně.

11.dubna 2018 v 06:16, příspěvek archivován: 11.dubna 2018 v 14:56

VIDEO: Ben Simmons isn't fazed by Donovan Mitchell's "rookie" sweatshirt. https://t.co/3mXWqBRw1R

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Ben Simmons isn't fazed by Donovan Mitchell's "rookie" sweatshirt. https://t.co/3mXWqBRw1R

Oba hráči - a nejen oni dva - každopádně podávají skvělé výkony a dávají zapomenout na loňský rok, kdy nebyl žádný pořádný kandidát na cenu pro nejlepšího nováčka. Nakonec ji s průměrnými čísly vyhrál už pětadvacetiletý rozehrávač Malcolm Brogdon z Milwaukee.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž