Talent s miliardovou smlouvou rozdělil Ameriku. Stane se novým LeBronem?

  12:29
Jak se stát LeBronem Jamesem nové generace? Vstoupit do „stáje“ LeBrona Jamese. Takový je recept Bena Simmonse, devatenáctiletého Australana, který letí za pozicí číslo jedna v letošním draftu do basketbalové NBA.

PADOUCH, NEBO HRDINA? Supertalentovaný Ben Simmons je budoucí jedničkou draftu NBA. | foto: Profimedia.cz

Jednu výhodu Simmonsovi nad Jamesem nikdy nikdo nevezme. Centimetry. Simmons měří 208, James udává „jen“ 203.

Ve všem ostatním to bude mít fenomén z Melbourne těžké.

Už nyní má.

Občas si to takové sám dělá.

Zatímco LeBron James dlouho zůstával miláčkem Ameriky a kritici si jej našli až v době, kdy měl status globální ikony, Simmons je asi první nastávající jednička draftu postavená do role sportovního padoucha, nikoli příštího hrdiny.

Postrádá prý zápal pro hru. Nepracuje na odstranění svých slabších stránek. V univerzitní NCAA s týmem nic nedokázal, navíc flákal školu...

A vůbec: nikdy z něj hvězda nebude!

Tvrdá slova na konto vysokánského mladíčka s dynamitem v nohách, precizním driblinkem a smrtícím nájezdem.

Jak vypadá poctivý tlak sportovní Ameriky, to náctiletý křídelník s výškou pivota a schopnosti rozehrávače poznává zatraceně brzo.

Dobře střežené tajemství

Na informace o Simmonsově aktuální formě před čtvrtečním draftem jsou všichni skoupí. Ne, že by analytici, komentátoři, glosátoři a youtubeři mlčet chtěli.

Simmonsův tým odmítá pozvánky na předdraftové tréninky a samozřejmě za to dostává internetovou nakládačku. Hráč se alespoň uvolil k setkání s Bryanem Colangelem a Brettem Brownem, manažerem a trenérem Philadeplhie 76ers, kteří volbu číslo jedna v draftu drží.

11.května 2016 v 14:02, příspěvek archivován: 19.června 2016 v 12:37

Ben Simmons gets the LeBron James treatment on Slam magazine cover. pic.twitter.com/683d5GIrnM

Hlavouni Sixers byli prý ohromeni, Simmons za poslední měsíce nabral kila svalů. Říkají to „zdroje“.

Jinak, všem kritikám navzdory, drží Simmonse jeho agent Rich Paul v ústraní. Mimochodem, agent Paul, to je jeden z nejbližších přátel LeBrona Jamese, který slavnou „23“ zastupuje a zároveň se přes společnou agenturu Klutch Sports Group stará třeba o Johna Walla či Tristana Thompsona (a výborně, jak se dočtete zde).

Na brzy slavnou „25" měli James s Paulem šikovně políčeno, ve firmě totiž dopředu zaměstnali Simmonsovu sestru.

A jak nejlépe informovat svět, že Bena Simmonse bude zastupovat Klutch? Přece přes Uninterrupted, mediální platformu, která patří LeBronu Jamesovi...

23.března 2016 v 21:23, příspěvek archivován: 18.června 2016 v 09:47

.@BenSimmons25 announces on UNINTERRUPTED that he has signed with Klutch Sports Group. https://t.co/aKPsC22vAF

Ale to jsme od budoucího spasitele profesionálního sportu ve Filadelfii i samotného basketbalu poněkud odbočili.

Svrhne Poloameričan z trůnu Američany?

Ben Simmons mohl reprezentovat Spojené státy. Talentem, který mu umožňuje zahrát si v jakémkoli národním výběru, nepochybně disponuje. On si vybral Boomers, australský basketbalový výběr.

Benovým otcem je bývalý americký profibasketbalista Dave Simmons, ze kterého život učinil Australana. V Melbourne je celá rodina Simmonsových doma.

Patnáctiletý Ben Simmons z Austrálie smečuje proti českému týmu.

Světu ukázali Australané „malého“ Bena před čtyřmi lety na světovém šampionátu do 17 let.

Patnáctiletý klučina, tehdy 203 centimetrů vysoký, zazářil proti Čechům. Pod těsnou výhru 63:58 se podepsal 26 body a 10 doskoky.

Zrodila se hvězdička.

Legenda o novém LeBronovi začala růst.

Australané se dostali až do finále, v něm na americký výběr nestačili ani týmově, ani individuálně. Ale chlapce šikovného v zakončení i na doskoku nešlo přehlédnout.

Spolu s dalšími mladými talenty (Dante Exum, Thon Maker, Isaac Humphries...) tvoří Simmons generaci, která může být už brzy medailová. Kdo ví, třeba i zlatá.

Ovšem Simmons si u starších kolegů ze současné australské reprezentace, jež si zakládá především na tvrdé hře a poctivé práci, dobré jméno neudělal. A olympijskou pozvánku do Ria také odmítl.

Časům, kdy byl Simmons jenom vychvalován, je dávno konec. Vytáhlý chlapec možná doplácí na přemíru svého talentu. Zatím tak úplně nepochopil, že k výstupu na vrchol bude potřebovat taky přísnost a pokoru.

Facka v Baton Rouge

Ke zlepšování měla Simmonsovi posloužit americká basketbalová cesta, protože v Melbourne si z vrstevníků dělával dobrý den. Po středoškolské Montverde Academy na Floridě zvolil Louisiana State University, v Baton Rouge však na něj růžová zahrada nečekala.

V současném týmu školy basketbalových legend Boba Pettita, Peta Maraviche a Shaquilla O’Neala bez potíží vynikl.

Problémem je, že jeho tým mezi těmi ostatními nikoli.

Krásné Simmonsovy sezonní průměry 19,2 bodu, 11,8 doskoku a 4,8 asistence dovedly LSU Tigers jen na pozici 86. týmu v žebříčku NCAA. S krátkou univerzitní kariérou se Simmons loučil 10 body a 12 doskoky, ale taky drsnou porážkou 38:71 s Texas A&M.

Nedostal ty správné spoluhráče, neměl ten nejlepší přístup. Taky kašlal na školu a ještě se trapně vymlouval („Kdyby měl stejné známky někdo jiný, tak se to vůbec neřeší.“). Kapitola jménem LSU se rozhodně nestala Simmonsovou výkladní skříní.

Proč ten povyk?

Magic Johnson o Simmonsovi prohlásil zjevné - tedy že mu svým potenciálem připomíná LeBrona.

06.ledna 2016 v 02:13, příspěvek archivován: 18.června 2016 v 12:37

LSU's Ben Simmons is the best all around player I've seen since LeBron James came out of high school straight to the NBA!

Nejmenovaný generální manažer klubu NBA mu loni na podzim vystavil perfektní vysvědčení („Skvěle zapadá do dnešní NBA. Je to vysoký hráč, který umí driblovat, přihrávat i doskakovat. Má vysoké basketbalové IQ. Na pár věcech musí zapracovat, ale je to hráč, na kterém lze postavit tým. Činí ostatní lepšími, v tom je výjimečný... Umí toho opravdu hodně.“)

Co je pro australský „možnázázrak“ nejdůležitější: do Teamu Simmons patří i jeho pravděpodobný příští kouč Brett Brown, který před nějakými dvaceti lety vedl také Simmonse seniora a Benny se mu kdysi batolil pod nohama.

„Když se nyní podíváte na Simmonse, moc se neliší od Kawhiho Leonarda, když jsme ho se San Antoniem před lety draftovali,“ nabízí Brown další zářivé přirovnání. Vytáhlý křídelník Leonard, to je dvojnásobný nejlepší obránce NBA, současnost i budoucnost Spurs.

Před lety byl atleticky vybavený Leonard zoufalým zakončovatelem z dálky, v NBA o tuhle nálepku rychle přišel. V sestřizích Simmonsových nejlepších akcí chybí střely z dálky prostě proto, že je Australan v portfoliu nemá. To mu v NBA samozřejmě projít nemůže, ale ve Philadelphii věří, že z něj střelce udělají.

A jak to taky může dopadnout

Se Simmonsem se však v roce 2016 nesou jiná slova: „lack of competitiveness“. Nedostatek soutěživosti.

Spor o Simmonse odstartoval pozorovatel basketbalových talentů Jonathan Givony na The Vertical.

„Ve druhé polovině sezony na univerzitě přestával Simmons bojovat, výsledek ho nezajímal,“ tvrdí Givony. Nebyl pro soupeře hrozbou v obraně (na rozdíl od Jamese či Leonarda), stará se jen o krásné přihrávky, bloky a smeče.

Varující je také zmiňovaný nedostatek v Simmonsově střelbě. Co je horší: prý odmítá pracovat na svých slabších stránkách. „Stydí se? Nechce odhalit slabinu? Nevím, ale prostě nestřílí. Je to šokující, ale myslím si, že se jako střelec z dálky během let zhoršuje. Protože na sobě nepracuje.“

Sám Givony popisuje Simmonse jako nového Lamara Odoma. Možná nejlepšího nehvězdného hráče v dějinách NBA. Všestranného basketbalisty, který však vynikl až jako pomocník Kobeho Bryanta.

„Odom nikdy neměl dostatečně silnou vůli, aby vzal tíhu zápasu na svoje bedra,“ naznačuje Givony, jak to s mladým Australanem může dopadnout. „Myslím, že to bylo od médií k Simmonsovi nespravedlivé srovnávat ho s LeBronem nebo Magikem. On takový prostě není.“

Ben Simmons v dresu univerzity LSU

Chcete si o Benu Simmonsovi přečíst ještě něco nemilého?

Není problém.

Sympatie si nezískal ani údajným tlakem jeho zástupců dotlačit jej do Los Angeles Lakers. Slovutná značka v posledních letech chřadne a letos bude volit v draftu už jako druhá. A Lakers jsou prostě Lakers, LA je prostě LA.

Do města z velkého amerického trhu své ovečky pravidelně tlačí hlavně obuvníci. U Simmonse tomu mohlo být obdobně.

Ať to bylo jakkoli, vybírat si klub, to se bažantům ve světě amerického sportovního profesionalismu netrpí.

I jako budoucí hvězdička Philadelphie se Australan stane multimilionářem. Poprali se o něj Under Armour, Nike a Adidas. Ten poslední měl nabídnout nejvíc. Simmons však zamířil k Nike.

Proč? Podobný kontrakt, v amerických dolarech možná až devítimístný, v korunách ještě jedno další místo přidejte, podepsal s touto firmou z Portlandu před lety jeden osmnáctiletý americký mladíček. Asi uhádnete: jmenoval se LeBron James.

A Simmons musí jít v jeho stopách.

Kam dokráčí? Poučí se ze svých minulých chyb a budoucích porážek? Je zkaženým jablkem, nebo obětí mediálního lynče?

Dámy a pánové, na scénu přichází Ben Simmons! Bude to důkladně propírané divadlo.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Rada může trénovat dál. Odvolací komise projedná jeho případ za tři týdny

28. března 2024  12:54

Nebuďte překvapení, až v pátečním utkání 20. kola druhé ligy mezi Jihlavou a Duklou uvidíte na...

Bavil se jen naoko. Richarlison otevřeně o depresích: Psycholog mi zachránil život

28. března 2024  12:48

Možná si ještě vybavíte, jak na fotbalovém šampionátu v Kataru bavil sebe i fanoušky. Dařilo se mu,...

Klidně vyjdu před fanoušky. Olomoucký předseda o prodeji majetku i Gajdovi

28. března 2024

Premium Fotbalová Olomouc už sedm let hledá silného majitele. Aktuálně jsou sice rozběhnutá jednání s...

OBRAZEM: Také Češi ho už mají. Dresy pro Euro přinášejí hravost i kontroverze

28. března 2024  10:59

Už i Češi představili zbrusu nové dresy pro fotbalové Euro 2024. Jak vypadají úbory ostatních...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...