Ondřej Balvín

Ondřej Balvín | foto: Reuters

Basketbalový obr Balvín: Už se může stát cokoli. Podívejte na Argentinu

  • 16
Šanghaj (Od našeho zpravodaje) - Velké kulisy jsou přichystány, velký muž připraven. Reprezentační pivot Ondřej Balvín bude znovu patřit mezi klíčové postavy potřebné k tomu, aby mohla v Číně pokračovat česká jízda. Příští soupeř: drsňáci z Austrálie. „Čekám tvrdý, nekompromisní basket. Jediní porazili v přípravě USA,“ připomíná 217 centimetrů vysoký Balvín. „Ale i s námi se musí počítat.“

V době rozhovoru šlo pořád ještě o poloviční senzaci, Balvín si však vybral dobrý příklad. „Na tomhle turnaji už se může stát cokoli,“ líčil. „Podívejte, jak Argentina vedla v poločase nad Srbskem. Pro nikoho už tu nejsou lehké zápasy, i když nemá soupeř tak atraktivní jméno.“

Česko - Austrálie

sledujte od 15.00 on-line na iDNES.cz

Když už srbští obhájci stříbra a v očích mnohých předpokládaní letošní šampioni nestačili na Jihoameričany, to se pak vážně můžou dít věci i ve středečním čtvrtfinále Česko vs. Austrálie. Začíná se od 15.00.

Věříte si i na takového protivníka?
Austrálie je aktuálně jeden z největších favoritů turnaje, ale my už ukázali, že se nebojíme. Budeme hrát náš basket, to bude pro nás důležité. Pak uvidíme, co můžeme udělat s výsledkem.

Pohání vás vpřed euforie?
Píšeme historii. Je to super, úžasný pocit, užíváme si to. Ale chceme zvládnout zbytek turnaje: přáli bychom si vyhrát, tak jako všichni, zároveň máme nohy pořád na zemi. Víme, že z poslední osmičky jsme s Poláky asi ti největší outsideři, jenže už v nadstavbové skupině jsme dokázali, že se s námi musí počítat.

Jak vnímáte přes půl světa nadšení ve vlasti?
Hodně lidí nám psalo, i přes sociální sítě, v diskuzích pod články nás fanoušci podporují, což je hrozně super. Doufáme, že jsme dokázali basketbal nějakým způsobem vrátit v Česku na mapu.

Máte dost sil na to, abyste přidali další senzaci?
Na únavu se tady nemůže vymlouvat nikdo. Všichni jsme zvyklí cestovat a hrát zápasy; možností regenerovat je hodně. Nemůžeme mít v hlavách, že jsme unavení. To ne, to neexistuje.

Existuje možnost Australany něčím překvapit, rozhodit?
Myslím, že v této fázi už se nikdo nedá zaskočit ničím. Bude rozhodovat morál, který v sobě daný tým má. Takové to bylo už proti Řecku: měli spoustu vítězů Euroligy, MVP z NBA, ale když tým funguje, jak má, tak je jedno, proti komu hrajete. I Austrálie má vítěze NBA, několikrát se ovšem ukázalo, že tituly v určité fázi nic neznamenají. Když se snažíte, budete v zápase nějakým způsobem odměněni.

MS basketbalistů 2019

Vše o turnaji v Číně

Zase vás pod košem čekají malé sportovní války, že?
Ono to tady není nikdy lehké (úsměv). Těším se na to. Proti Bogutovi i Baynesovi, oba za sebou mají slušnou kariéru v NBA, to zase bude určité osobní měřítko.

A v podkošových soubojích nejde jen o vás, že?
Doskok hraje velkou roli. My si je kontrolujeme proti jakémukoliv soupeři, přeskákali jsme všechny kromě Ameriky. Na této úrovni je to hrozně důležité. Turci byli vysocí a fyzičtí, totéž Brazílie a Řecko. Když jsme schopní si tohle pohlídat, dovoluje nám to hrát naší hru a jsme tím schopni eliminovat sílu soupeře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž