LEGENDA ODCHÁZÍ. Phil Jackson kráčí kolem fotografií svých slavných svěřenců. Zkušený kouč basketbalistů LA Lakers oznámil konec kariéry.

LEGENDA ODCHÁZÍ. Phil Jackson kráčí kolem fotografií svých slavných svěřenců. Zkušený kouč basketbalistů LA Lakers oznámil konec kariéry. | foto: AP

Basketbalové Los Angeles přichází o legendu: kouč Jackson řekl „dost“

  • 5
Nejúspěšnější trenér historie basketbalové NBA Phil Jackson po vyřazení Los Angeles Lakers z play-off potvrdil, že končí. Chystá se na novou kapitolu svého života. Lákají ho cesta kolem světa na motocyklu a objevování nových míst. Návrat k týmu, s nímž získal pět titulů, pětašedesátiletý stratég neplánuje.

Jackson už dvakrát opouštěl ligu se slovy, že už nikdy trénovat nebude, ale déle než rok nikdy nevydržel. A pootevřená vrátka si nechal i tentokrát.

"Dnes jsem si jistý. Ale co bude třeba za půl roku, kdo ví?" řekl čtyři dny po vyřazení loňských i předloňských šampionů už v semifinále Západní konference s Dallasem.

Trenérskou kariéru má ověnčenou úspěchy, neboť v NBA získal rekordních 11 mistrovských prstenů - pět s Lakers a předtím šest s Chicagem. Vyznavač východní filosofie měl podle svých slov štěstí na mimořádné talenty a kolem Michaela Jordana či Shaquilla O'Neala dokázal pokaždé vybudovat ideální celek.

"Talent vítězí. Když ho v týmu máte, můžete být lepší než ostatní. A já jsem mohl koučovat nejlepší basketbalisty, kteří kdy tuto hru hráli," řekl trenér, který má na kontě 1 155 vítězných zápasů v NBA a od roku 2007 je členem síně slávy.

Teď už se těší na nová dobrodružství a cesty, které hodlá podniknout. "Jako dítě jsem miloval knihu o Robinsonu Crusoeovi, a když jsem si dal minule pauzu, cestoval jsem po Jižním Pacifiku. Možná se vrátím i k jiným druhům dobrodružství, třeba jak procestovat svět na motorce. To mě zajímá," dodal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž