Zakončuje Howard Sant-Ross z Nymburka. Ilustrační snímek

Zakončuje Howard Sant-Ross z Nymburka. Ilustrační snímek | foto: ČTK

Nymburk byl blízko senzaci, první zápas v Moskvě ztratil v koncovce

  • 16
Skvělá partie basketbalistů Nymburka v prvním čtvrtfinále play-off VTB ligy mohla skončit senzačně, nakonec se však z vítězství 95:87 radoval domácí gigant CSKA Moskva. Český mistr však na palubovce šestinásobného mistra a nejbohatšího týmu Evropy odehrál zcela vyrovnané utkání.

Ruský tým se ujal vedení v sérii hrané na tři vítězství. Druhý zápas se uskuteční v neděli opět v Moskvě.

Nymburk prohrál v základní části v Moskvě jednoznačně 68:119, tentokrát ale favorita dokonale překvapil. Proti týmu s miliardovým rozpočtem a hlavnímu favoritovi na titul ve VTB lize i Eurolize začal český mistr s velkým sebevědomím v útoku a rychle vedl 12:4 i díky osmi bodům ve velké formě hrajícího Howarda Sant-Roose.

CSKA sice šňůrou 11:2 rychle odpověděl, když se rozstřílel Cory Higgins, ale po celý první poločas držel Nymburk s domácími krok. Ve druhé části se sice zdálo, že už CSKA odskočí, ale hosté, jimž chyběli nemocní Matěj Svoboda s Vojtěchem Hrubanem, se díky Michaelu Dixonovi udrželi v kontaktu a hvězdy ruského celku trápili až do konce.

Ještě pět minut před koncem vedl CSKA o jediný bod, jenže pak se Nymburk dostal do problémů s fauly, povinně střídat museli Dixon s Chassonem Randlem a domácí to využili k získání dvouciferného náskoku.

Hosté už neměli sílu na zvrat, i tak ale Nymburk odehrál jeden z nejlepších zápasů ve své historii. CSKA už sice před třemi roky v Pardubicích jednou porazil, ale to bylo v duelu základní části, kdy ruský tým přijel bez hvězd a zápas podcenil. Tentokrát šlo o důležitý duel play off, ve kterém Nymburk donutil favorita k maximálnímu výkonu do posledních minut.

VTB liga, čtvrtfinále - 1. zápas

CSKA Moskva - Nymburk 95:87 (26:25, 49:46, 70:64)
Nejvíce bodů:
Higgins 21, Teodosič a De Colo po 20, Kurbanov a Hines po 10 - Sant-Roos 20, Dixon 16, Welsch 12, De Zeeuw 11. Fauly: 32:23. Trestné hody: 39/35 - 24/13. Trojky: 4:8. Doskoky: 36:38.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž