Bývalý basketbalista a trenér Jan Bobrovský

Bývalý basketbalista a trenér Jan Bobrovský | foto: Michal Sváček, MAFRA

Ostatní posilují, basketbalový Imos strádá. Může se bát i o 2. místo

  • 4
Basketbalová legenda z Žabovřesk pokračuje. Jenže... „Jsme v úplně nejhorší situaci za 21 let, co tu působím,“ podotýká trenér brněnského Imosu Jan Bobrovský před středečním startem nové sezony.

V nedávných volbách do Senátu Jan Bobrovský neuspěl. Ale příliš těžkou hlavu z toho nemá. „Byla to trochu zkouška, jestli ještě něco vydržím,“ sděluje trenér a majitel basketbalového Imosu Brno. „Náročné to bylo ze začátku, než si člověk zvykl, pak už to byla brnkačka. Daleko větší problémy jsou tady kolem.“

Na mysli má svůj klub, který už dávno není mašinou na české tituly a dobyvatelem Evropy. „Žabiny“ v posledních letech zápolí o přežití a podle slov uznávaného kouče na tom finančně ještě nikdy nebyly tak špatně. „Je mi až trapné, že pořád vykládám o ekonomice, i když jí moc nerozumím, ale je to tak. Nikdy jsme nezačali s takovým mankem a tak nejasným pohledem do budoucnosti,“ oznamuje Bobrovský. Ten už si za poslední roky zvykl, že mu z družstva po letní pauze nezůstane kámen na kameni. Letošní zemětřesení však bylo ještě silnější než ta předchozí, v kádru setrvaly jen Barbora Kašpárková a dvě mladičké hráčky - Klára Křivánková s Anetou Mainclovou.

Valsoun chce medaili

Zatímco jeden brněnský klub své pozice pomalu ztrácí, druhý se šplhá výš a výš. Valosun za posledních deset let skončil už čtyřikrát na 4. místě, letos by to konečně rád dotáhl k ligové medaili. Tým z Králova Pole přes léto udržel všechny opory, navíc získal Američanku Whitney Jonesovou, Gabrielu Giacintovou a také Veroniku Vlkovou. Premiéra čeká Valosun ve středu od 17.30 doma proti Nymburku.

Zbytek týmu je zbrusu nový. „I v minulých sezonách přišly nové hráčky později, ale podařilo se je začlenit. Letos jsme v přípravě nebyli v plné síle, což nikdy není dobré,“ připomíná Bobrovský.

Imos ulovil tři cizinky - bojovnou Slovenku Katarinu Tetemondovou, rychlou švédskou rozehrávačku Fridu Ailiovou a americkou pivotku Jennu Smithovou.

„Ta je pro mě zatím trošku zklamáním. Není taková posila, jak jsem myslel,“ posteskl si Bobrovský.

Do Brna doputovaly rovněž české reprezentantky Michaela Stejskalová (dříve Zrůstová) a Kateřina Hindráková, zbytek družstva tvoří talenty z vlastní líhně. „Máme tým plný reprezentantek, ale bohužel hlavně mládežnických,“ konstatuje křídelnice Kašpárková, která je ve svých dvaadvaceti nejdéle sloužící žabovřeskou hráčkou. „Tým je perspektivní. Zkušenosti tam nejsou, ale budeme se snažit je nahradit něčím jiným. Vidím to jako šanci a výzvu, i když soupeři v Eurolize budou daleko těžší. Nevím, jestli na ně bude bojovnost stačit.“

Právě nasazení má být spolu s rychlostí a tvrdostí hlavní zbraní Brňanek, které v české lize čtyřikrát po sobě vybojovaly stříbro. Ovšem co byla dřív samozřejmost, nyní zdaleka jisté není. „Pořád hledáme nějakou zkušenou pivotku, pátráme ve všech vodách světa. Pokud se nám ji nepodaří získat, bude obhajoba 2. místa v lize velmi těžká. Ostatní výrazně posílili, ale my jsme tlačeni dolů,“ říká Bobrovský.

Ligu zahájí jeho celek dnes v Trutnově, do Euroligy vstoupí 6. listopadu. A bez podkošové posily by to byla bolestná mise. „Může se stát, že ať se budeme snažit sebevíc, výsledky nebudou odpovídat tradicím našeho klubu,“ upozorňuje kouč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž