Jakub Tůma z Nymburka přihrává v zápase s Pardubicemi.

Jakub Tůma z Nymburka přihrává v zápase s Pardubicemi. | foto: David Šváb / ERA Nymburk

Nymburk bude hrát nově v LM jen s Dijonem, Bursou a Keravnos

  • 0
Basketbalová Liga mistrů mění kvůli šíření nemoci covid-19 formát a bude se hrát v nadcházející sezoně ve snaze omezit cestování místo čtyř osmičlenných skupin v osmi čtyřčlenných. Nymburk bude ve skupině B s Dijonem, Bursou a úspěšnějším kyperským celkem z kvalifikace Keravnos Strovolos. Rozhodla o tom Rada Ligy mistrů.

Nymburk měl původně hrát ještě se Zaragozou, v níž působí český reprezentant Vít Krejčí, Nižním Novgorodem, Szombathely a Lublinem, jak rozhodl los 15. července.

„Když jsme se na to teď dívali, tak na nás zůstali ti těžší soupeři. Je to pro nás méně výhodné, než složení soupeřů v osmičlenné skupině. Ale my jsme na to zvyklí a je spíše lepší, že máme atraktivní soupeře. Alespoň se mají fanoušci na co těšit,“ řekl pivot Nymburka Petr Benda klubovému webu.

Podobně jako v Evropské lize žen, kterou hraje ZVVZ USK Praha, byly ale následně skupiny rozděleny jen na čtyřčlenné. Zatímco ženská Euroliga se odehraje na dvou turnajích (od 29. listopadu do 5. prosince a od 17. do 23. ledna), které bude pořádat vždy jeden z účastníků čtyř skupin, Liga mistrů bude pokračovat systémem každý a každým doma a venku (6 kol) v dříve naplánovaných termínech v úterý a ve středu.

Soutěž začne 20. října a nejlepší dva celky z každé skupiny postoupí do osmifinále. Nymburk jako tým nasazený při losování do prvního koše dostal soupeře ze 4., 5. a posledního koše. Týmy z 2., 3., 6. a 7. koše vytvořily druhou skupinu D.

„Vše je důsledkem situace, která nyní vládne ve světě. Ze strany Champions League zavládly obavy, jak by se sezona odehrála a zároveň byla zachována sportovní férovost pro všechny účastníky vzhledem k omezením v různých zemích ohledně cestování. Hledal se vhodný formát a vypadla z toho tato možnost, která se zdá jako nejlepší možná. Dá to týmům prostor připravit se na zápasy nejen sportovně, ale především administrativně a logisticky,“ uvedl výkonný ředitel Nymburka Ondřej Šimeček.

„Jedna polovina skupin začne 20. a 21. října, druhá polovina o týden později. Jednotlivé týmy tak budou sice hrát jednou za dva týdny, ale Liga mistrů bude v televizích každý týden a nebude tam žádný výpadek,“ podotkl Šimeček.

„To je důležité vzhledem k partnerům a televizním právům. Navíc předpokládám, že nepřijdeme o žádné zápasy, protože s osmifinálovou fází, bychom měli odehrát přibližně stejný počet zápasů jako v dosavadním formátu,“ uvedl Šimeček, která je také členem Rady Ligy mistrů.

Sám považuje vybranou variantu za nejlepší. „Na stole byly i jiné možnosti. Odsunutí startu ligy o několik týdnů či až na leden. To by ale přineslo komplikace, především by nebyl prostor na to řešit problémy s neustále měnícím se opatřením v celé Evropě. Zvolená změna formátu je proto asi nejlepším řešením, jak zajistit, že sezona nejen začne, ale že ji bude možno i regulérně dohrát,“ dodal Šimeček.

Nymburk byl v poslední sezoně Ligy mistrů s 26 body ze 14 utkání vůbec nejlepším týmem základních skupin a v osmifinále vyřadil tureckou Bandirmu 2:0 na zápasy. Následně byla soutěž v polovině března přerušena a vyvrcholí až příští týden od středy do neděle turnajem v Aténách. Nymburk čeká ve čtvrtek čtvrtfinálový duel na jeden zápas s domácím AEK.

Hráči se ale těší i na start další sezony. „My jsme hlavně rádi, že se nová sezona bude vůbec hrát. Nikdo dosud nevěděl, jestli se začne. Takže je dobře, že se našlo přijatelné řešení, které nám v době, kdy každá země má různá opatření proti koronaviru a s cestováním je to složité, umožní hrát,“ uvedl pivot Petr Benda.

Složení skupiny Ligy mistrů basketbalistů

pro sezonu 2020/21

Skupina A: Tenerife, Dinamo Sassari, Galatasaray, vítěz Bakken Bears/Mons.

Skupina B: ERA Nymburk, Dijon, Tofas Bursa, vítěz Keravnos/Groningen.

Skupina C: AEK Atény, Hapoel Cholon, Cholet, vítěz Minsk/Neptunas Klajpeda.

Skupina D: Nižnij Novgorod, Zaragoza, Szombathely, Start Lublin.

Skupina E: Štrasburk, Peristeri, VEF Riga, Rytas Vilnius.

Skupina F: Brose Bamberg, Karsiyaka, Bilbao, Boloňa.

Skupina G: Hapoel Jeruzalém, Türk Telekom Ankara, Limoges, vítěz Igokea/Sporting.

Skupina H: Oostende, Burgos, Brindisi, Darüssafaka Tekfen Istanbul.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž