Basketbalistky uspěly jen z poloviny

  20:26
Brno, Praha - Úspěšně se v Evropské lize prezentovaly basketbalistky Brna, které zdolaly celek Valencie 72:61. Brňanky na domácí půdě výborně zvládly konec zápasu. Naopak hráčky USK Praha vůbec nestačily na celek Barcelony, s nímž ve své premiéře v soutěži prohrály o čtyřiadvacet bodů 52:76.

Vítězství Brna se zrodilo především díky výborně zvládnutému závěru: poslední pětiminutovku vyhrál domácí tým 14:2.

První nebezpečné akce sice předvedly hráčky Valencie, ale ve čtvrté minutě už na ukazateli svítilo 6:0 zásluhou dvou přesných střel Večeřové a jedné trefy Machové.

Pohyblivý hostující tým ovšem zásadní trhák ve skóre nepřipustil. Největší rozdíl byl v 11. minutě, kdy Brno vedlo 21:11, Španělky však rychle stáhly na 19:21.

V závěru první půle odmítla Machová zakulatit brněnský náskok znovu na rovnou desítku. Své sólo neproměnila a naopak výborně hrající Brondellová trojkou dvě sekundy před koncem vrátila Valencii do zápasu.

Druhá půle se dlouho podobala té první. V rychlém zápase měly navrch obrany a domácím hráčkám se nedařilo získat rozhodující náskok. Španělky trpělivě ukrajovaly z brněnského vedení a v 35. minutě dokonce nejlepší hráčka na hřišti Valdemorová poprvé dostala hostující družstvo do vedení 59:58.

V té chvíli bylo zaděláno na závěrečné drama. Jenže svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského odehrály zbytek zápasu mistrovsky a povolily Španělkám vstřelit už jen dva body, kterými v posledních vteřinách uzavřela účet utkání Sallonová.

To už ale vedlo Brno o bezpečných třináct bodů, když neomylnou ruku měly především Machová, Kováčová a Hamzová.

Brněnský trenér Jan Bobrovský označil zápas za klasické první utkání Evropské ligy. "To tradičně hrajeme trochu křečovitě. Asi potrvá déle, než nové hráčky zapadnou do sestavy. Například Šarenacová na tom byla bodově vcelku dobře, ale v obraně to nebylo ono," řekl.

"V závěru, i když šly soupeřky do vedení, jsem stále věřil ve výhru. Předtím se nedařilo najít optimální sestavu, takže nejblíže k ní má právě ta, která byla na hřišti posledních pět minut," dodal domácí kouč.

Valencijský trenér Domingo Diaz přiznal, že Brno bylo po celý zápas aktivnější. "Když se nám podařilo jeho náskok snížit, opět nám uteklo. Naši sestavu do značné míry ovlivnila zranění, takže mladé hráčky dostaly větší šanci, než jsem původně předpokládal," prohlásil.

Vinou mizerné střelby přišly hráčky USK Praha o šanci na úspěch ve své premiéře v nejvyšší evropské klubové soutěži už v prvním poločasu. České vicemistryně dostaly šanci hrát prestižní soutěž jako náhradnice za Buducnost Podgorica, jež nesplnila podmínky mezinárodní federace FIBA.

Úvod zápasu provázely nepřesnosti na obou stranách. Český tým se sice po trojce Mokrošové dostal do vedení 5:4, ale až do konce zápasu to bylo naposledy. Zbrklosti při rozehrávce i střelbě USK srážely, kouč Ivan Beneš si za stavu 7:12 vybral oddechový čas.

Na obrazu hry nic nezměnila ani střídání, domácí basketbalistky se navíc krátce před koncem úvodní čtvrtiny musely obejít bez rozehrávačky Veroniky Bortelové, jíž se obnovilo zranění paty.

Hráčky USK se nezlepšily ani v druhé části, dokázaly spálit jasné šance, třeba útok tří na jednu. Skóre naskakovalo pomalu, neboť žádný oslnivý výkon nepředváděly ani Španělky.

USK se dařilo vymazat z palubovky šestatřicetiletou a více než dvoumetrovou pivotku Raziju Brčaninovičovou z Bosny, ale v zakončení měly pražské opory nervózní ruku.

Za šest minut daly jen dva koše a ke změně nepomohl ani návrat Bortelové. Manko USK Praha na Barcelonu se v poločasu zvětšilo na hrozivý rozdíl devatenácti bodů.

Zlepšení na startu druhé půle naznačila svou druhou trojkou Mokrošová, ale další pokusy opět barcelonským košem nepropadly.

Naopak přesnou ruku měly hostující hráčky, k žalostné střelbě navíc USK definitivně přišel o Bortelovou, která si bolestivě natrhla úpon svalu na patě. Skóre narůstalo, na ruce domácích hráček se nalepila i smůla. Po třetí čtvrtině svítilo na tabuli u jejich klubu jen číslo 34 a ztráta 22 bodů.

V druhé půli připomínal zápas spíš boj o to, kdo dá méně košů. Hráčky USK v třetí čtvrtině nastřílely třináct a v poslední části osmnáct bodů hlavně díky nejlepší domácí střelkyni Kamile Hlaváčkové a odešly tak po nevydařeném zápisu do klubové historie z palubovky se sklopenými hlavami.

Ve stejné skupině jako pražské vysokoškolačky zahájily basketbalistky Jekatěrinburgu zahájily svou cestu za obhajobou prvenství v Evropské lize hladkým vítězstvím nad Šoproní. Maďarský celek podlehl v Rusku 50:75.

Basketbalistky Ružomberku prohrály na domácí palubovce s italským týmem CUS Chieti rozdílem dvou bodů 66:68. O vítězství hostujícího celku v závěru rozhodla česká hráčka Eva Němcová, druhá nejlepší střelkyně Chieti se sedmnácti body.

Domácí hráčky přitom po rozpačitém úvodu zcela ovládly první polovinu zápasu a dvakrát vedly nad svými soupeřkami dokonce o patnáct bodů.

Od třetí čtvrtiny se ale začaly prosazovat zkušenější Italky, vedené americkou rozehrávačkou Bridget Pettisovou, která zaznamenala celkem 22 bodů.

Výsledky

Skupina A
USK Praha - Barcelona 52:76 (12:19, 21:40, 34:56)
Body:
Matovičová a Hlaváčková po 10, Mokrošová 8, Voračková a Pechová po 6 - Brčaninovičová 16, Palauová a Reidová po 12, Congreavesová 11, Roviraová 9. Rozhodčí: Chantalová (Fr.), Grzegorz (Pol.). Fauly: 22:15. Trestné hody: 12/9 - 22/16. Trojky: 5:2. Diváci: 450.

Jekatěrinburg - Šoproň 75:50 (35:25)

MBK Ružomberok - CUS Chieti 66:68 (20:20, 40:29, 54:48)
Nejvíce bodů:
Popelková 14, Garčárová 13, Lásková 11 - Pettisová 22, Němcová 17, Davidová 11. Rozhodčí: Valovics (Maď.), Fišer (Slovin.). Trestné hody: 12/11 - 15/12. Fauly: 21:14. Trojky: 9:2. Diváci: 1300.

Skupina B
Gambrinus JME Brno - ROS Casares Valencia 72:61 (18:11, 32:27, 53:50)
Nejvíce bodů:
Machová 18, Šarenacová 14, Večeřová, Kováčová a Žirková po 8 - Valdemorová 18, Brondellová 11, Fernandezová a Sallonová po 9. Rozhodčí: Schmidt (Něm.), Boltauzer (Slovin.) Trestné hody: 12/12 - 16/9. Fauly: 19:18. Trojky: 4:4. Diváci: 900.

Vilnius - Valenciennes 77:73 (37:25)

Hráčka USK Praha Hlaváčková (vpravo) blokuje Congreavesovou z Barcelony.

Hráčka USK Praha Veronika Bortelova (vlevo) a jjeí soupeřka z Barcelony Mar Rovira Rodrigezová.

Hráčky Gambrinusu Brno Šarenacová a Hamzová (v bílém) brání Fernandesovou z Valencie.

Hráčka Valencie Ponsová (v černém) doráží na Večeřovou z Gambrinusu Brna.

Alena Kováčová (vpravo) z Gambrinusu Brno bojuje s Michelle Van Gorpovou ze španělské Valencie.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...