Basketbalistky USK v Evropské lize končí, Brno čeká rozhodující duel

  18:02aktualizováno  20:12
Jedenáctibodový náskok po první čtvrtině nedokázaly basketbalistky Frisco Sika Brno proměnit ve vítězství. Ve druhém osmifinále Evropské ligy podlehly na domácí palubovce Rivasu Madrid 64:67. Postupujícího určí středeční utkání ve Španělsku. Neuspěl ani druhý český zástupce. USK podlehl doma 74:85 Valencii a po úterní prohře 70:81 v soutěži končí.

Frisco Sika Brno - Rivas Madrid, v akci domácí Škerovičová | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Po absenci zraněných Kulichové a Žirkové potkala těsně před zápasem Brno další rána: Vítečkovou postihlo horečnaté onemocnění. Opora týmu sice do zápasu nastoupila, ale oslabení bylo na jejím výkonu patrné.

Rivas nastoupil po prohře s respektem, ale domácí basketbalistky dlouho nemohly chytit střelecký rytmus.

Jejich produktivita v prvním poločase z  dvoubodového území byla pouhých 24 procent. Koncovky se nebála pouze Bonnerová. Při svých pokusech ale mnohdy netrefila ani koš. Zlepšila se až po změně stran, kdy byla nejlepší střelkyní týmu.

Hráčky Madridu si dlouho nepočínaly o mnoho lépe. Po sedmi minutách měly jednobodový náskok. V závěru první čtvrtiny na malou chvíli domácí basketbalistky prolomily hluché období a šňůrou deseti bodů získaly po deseti minutách slibný náskok 21:10.

Vidina postupu ale hned ve druhé čtvrtině vzala za své. Španělky zlepšily obranu, pohyb i agresivitu a domácí hráčky najednou nevěděly, co si mají počít. Často zakončovaly pod časovým tlakem nepřesně a míče se pouze odrážely od obroučky do pole.

Výsledkem křečovité hry byla čtrnáctibodová bodová šňůra soupeřek a obrat ve skóre.

Střeleckou krizi prolomila až Horáková, osm bodů za druhou desetiminutovku však byla tristní bilance. Jednobodová ztráta ještě stále dávala Brnu naději, ale Španělky vycítily šanci.

Po změně stran začaly atakovat už po ztrátě míče, přesněji kombinovaly a zpřesnily rozehrávku. Střelecky se prosazovaly zejména Dubljevičová a pivotka Langhorneová. Zlepšení jim vyneslo postupně až desetibodový náskok.

Na hřišti se objevila vedle šesti stabilních brněnských opor ještě Stehlíková, která se blýskla tříbodovým
košem.

Další rána potkala Brňanky devět minut před koncem, kdy po protestech dostala Škerovičová technickou chybu a musela předčasně do šatny.

Ani pak domácí basketbalistky nerezignovaly. Čtyři minuty před koncem Vítečková svým prvním košem v zápase snížila na rozdíl pouhých dvou bodů.

Hráčky Madridu ale v dramatické koncovce náskok udržely. Osm sekund před koncem mohla po trestném hodu Machové vyrovnat McWillimasová, ale po doskoku netrefila koš.

"Začali jsme po dobrém výkonu v první čtvrtině hodně staticky. Naše střelba byla katastrofální. Přitom jsme nechtěli dát Španělkám šanci a do poločasu
je zlomit získáním výraznějšího náskoku," řekl trenér Brna Jan Bobrovský. Bylo to hodně nepovedené utkání. Když k tomu přiřadím špatný výkon rozhodčích, kteří pískli Škerovičové dva úmyslné fauly po sobě a vyloučili ji. Můžeme si ale hlavně stěžovat sami na sebe, že jsme propásli takovou šanci," doplnil Bobrovský.

Kapitánka Hana Horáková viděla příčiny porážky v nepovedené druhé čtvrtině. "Hrály jsme velice špatně. Byly jsme doslova neškodné. Šance postoupit nám svazovala nohy," posteskla si.

Naopak trenér Rivasu Javier Fort zářil spokojeností. "Po čtyřech prohrách v Evropské lize za sebou jsme konečně prorazili smůlu. Snažili jsme se hrát rychlý basketbal s pohyblivou obranou. A také jsme chtěli utahat soupeřky, kterých bylo málo," prohlásil Fort.

Osmifinále Evropské ligy basketbalistek, druhé utkání:
Frisco Sika Brno - Rivas Madrid 64:67 (21:10, 29:30, 46:51)
Nejvíce bodů: Bonnerová 27, Horáková 17, Škerovičová 6 - Langhorneová 19, Dubljevičová 16, Morenová 7. Rozhodčí: Koromilas (Řec.), Ganijev (Rus.), Denkovski (Mak.). Trestné hody: 30/23 - 18/14. Fauly: 15:26. Trojky: 5:5. Diváci: 1200. Stav série: 1:1.

USK v Evropské lize končí

České mistryně tak ani na třetí pokus nepřekročily první kolo play off. V letech 2007 a 2009 skončily na štítu favorizovaného Spartaku Moskva, pozdějšího vítěze nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Vysokoškolačkám se v odvetě od začátku začal rozplývat sen, že by sérii zdramatizovaly vítězstvím a souboj se přesunul k rozhodující bitvě na španělskou půdu. Valencie i na Folimance soustředěným a vyzrálým výkonem rychle dala jasně najevo, že nechce připustit žádné komplikace.

USK - Valencia, hostující Jana Veselá (vpravo) a Evantia Maltsi z USK (vlevo)

Pražanky stejně jako v úterý nezachytily nástup soupeře, vedení Valencie 10:2 ze čtvrté minuty je nahlodalo. Vedoucí tým španělské ligy využíval pod košem síly DeSouzové a Miltonové, opřít se mohl také o rychlou hru v poli, v níž vynikaly Valdemorová, Palauová a Montaňanová.

Valencie si držela převahu i díky tomu, že ovládla doskok na obou stranách. Zatímco Pražanky, které vypadaly po skvělém úvodu Valencie zlomeně, se nadřely na každý koš, Valencie rychlými kombinacemi a po bleskových kontrech sázela jednoduché body.

Španělský tým nerozhodilo, ani když domácí Maltsiová s Elhotovou v polovině druhé čtvrtiny daly dvě trojky po sobě a USK se přiblížil na pět bodů.

To bylo maximum, co se vysokoškolačkám povedlo. Valencie pak znovu odskočila dál si kontrolovala náskok, který se ve zbytku utkání pohyboval kolem desetibodové hranice. USK doplácel na nekoncentrovanost a hrubky v obraně, díky kterým Španělky pokaždé odpověděly na zásah USK.

Domácím nebylo nic platné, že ve druhém poločase už hrály vyrovnanou partii. Pomohl k tomu i nástup Bednářové z lavičky a bodový příspěvek nové posily Houstonové, která ve druhé půli nastřílela osm bodů.

Valencie však nedopustila, aby její náskok byl menší než osmibodový a s přehledem dokráčela mezi nejlepších osm týmů soutěže.

Trenér USK Lubor Blažek byl hodně zklamaný z toho, že Pražanky nedosáhly na vytyčený předsezonní cíl, jímž byla účast ve čtvrtfinále. "Beru to jako neúspěch, chtěli jsme jít rozhodně dál. V dalších měsících budeme muset hodně přemýšlet, co udělat jinak, třeba i v přestupovém období.

Podle něj si USK situaci zásadně zkomplikoval už ve skupině, kdy na poslední chvíli uhájil postup, ale nakonec se musel popasovat s Valencií, lídrem španělské ligy. "Zavinili jsme si to sami. Ve skupině jsme měli mít o dost lepší bilanci a v play off pak jít na jiného soupeře," uvedl Blažek.

Osmifinále Evropské ligy basketbalistek, druhé utkání:
ZVVZ USK Praha - Ros Casares Valencie 74:85 (12:24, 28:41, 51:64)
Nejvíce bodů: Elhotová 13, Whalenová 12, LeDréanová a Kublinová 11 - Miltonová 18, Palauová 14, Valdemorová 12, Snellová 11, De Souzaová 10.
Rozhodčí: Mäntylä (Fin.), Kunošič (Bosna), Calik (Pol.). Trestné hody: 13/10 - 23/16. Fauly: 18:16. Pět chyb: 40. Whalenová (USK). Trojky: 8:5. Diváci: 400. Konečný stav série: 0:2.

výsledky ostatních duelů

Pécs - Krakov 68:64 (za hosty Zohnová 2 doskoky), stav série 1:1

Košice - Schio 65:59, konečný stav série 2:0

Gdyně - Spartak Moskva 69:91, konečný stav série 0:2

Galatasaray Istanbul - Jekatěrinburg 50:61 (za domácí Večeřová 2 doskoky), konečný stav série 0:2

Bourges - Salamanca 69:64 (za domácí Burgrová 4 body, 2 doskoky, 1 asistence), stav série 1:1

Taranto - Fenerbahce Istanbul 55:60, konečný stav série 0:2

Rozhodující třetí zápasy jsou na programu 10. února.


Čtvrtfinálové dvojice: Spartak Moskva - Fenerbahce Istanbul, Jekatěrinburg - Košice, Pécs/Krakov - Brno/Rivas Madrid, Valencie - Bourges/Salamanca.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...