Český reprezentant Pavel Slezák (vlevo) brání Christophera Razise z Kypru

Český reprezentant Pavel Slezák (vlevo) brání Christophera Razise z Kypru | foto: ČTK

Basketbalistky slaví medaili. Ale kam zmizeli čeští muži?

  • 27
České basketbalistky se po mistrovství světa radují ze stříbrných medailí, vyrovnaně bojují s velmocemi USA, Austrálií či Ruskem. Naproti tomu mužská basketbalová reprezentace vrávorá, na evropské úrovni se dokonce musí zvedat až z potupné divize B.

Čeští muži tam soupeří tam se Švýcarskem či Kyprem neboli státy vycházejícími z mnohem slabší basketbalové tradice.

Čím to, že se nůžky mezi kvalitou mužské a ženské reprezentace tolik rozvírají? Vždyť ještě v roce 1985 bralo Československo na mistrovství Evropy mužů stříbro a celkem má z tohoto podniku 12 medailí. Jen týmy SSSR a Jugoslávie jich posbíraly víc.

"Právě z těchto zemí ale vzniklo plno nových států, které v mužské kategorii podstatně zvýšily konkurenci," vysvětluje místopředseda basketbalového svazu Jiří Zídek.

Žebříčky reprezentací

Basketbal

Muži: 1. USA, 2. Španělsko, 3. Argentina, 4. Řecko,.. 56. ČESKO.
Ženy: 1. USA, 2. Rusko, 3. Austrálie, 4. ČESKO, 5. Španělsko.

Volejbal

Muži: 1. Brazílie... 36. ČESKO.
Ženy: 1. Brazílie... 38. ČESKO.

Házená

Muži: 1. Německo... 11. ČESKO.
Ženy: 1. Německo... 12. ČESKO.

"V ženách taková konkurence není, tam tyhle týmy z Balkánu či Pobaltí silné nejsou." Zajímavý pohled nabízí kouč mužské reprezentace Pavel Budínský. Velkou roli podle něj hraje hokej, velká místní specialita.

"Jinde ve světě přihlásí rodiče dítě na fotbal a další volbou je třeba basketbal. U nás je vedle fotbalu stejně populární hokej," říká Budínský. "No a když si vezmete dívky, tam zrovna fotbal i hokej téměř odpadají, takže rodiče mají basketbal jako přední volbu."

Mužům teď dorůstá generace, která by mohla úroveň národního týmu pozvednout. Minimálně zpět mezi širší evropskou špičku. "Já v to pevně doufám, správný směr to má," věří Budínský.

Co ho k optimismu vede? Silné pokolení hráčů, jež Česku dorůstá. V posledních letech zamířilo do silných zahraničních lig několik talentovaných mladíků a postupně se v prestižních soutěžích začínají prosazovat.

"Už letos mi někteří kolegové říkali, že pokud dáme do kupy všechny hráče, vypadalo by to na papíře velmi silně," prozradil Budínský. "Ale mladí musí najít k reprezentaci vztah a neřešit jen pozici v klubu."

Zkušení Welsch, Bartoň a Benda, k nim mladíci Veselý, Satoranský a Jelínek junior. Ano, to by byl pro mužský vzestup slušný základ.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž