Basketbalisté Prostějova došli ke stříbrným medailím kolem čtyř milníků

  9:41
Po třech letech jsou zase basketbalisté Prostějova korunními princi Mattoni NBL. Na dlouhodobě dominující Nymburk to ještě nestačilo. Přesto se ambiciózní celek vrátil na stříbrný stupínek a ani ve finále (až na čtvrté utkání) nezklamal.

Rozehrávač Prostějova Eugene Lawrence při střelbě. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Po minulé zpackané sezoně je to hřejivá náplast, ke které mužstvu pomohly čtyři důležité aspekty.

Kvalita ze zahraničí

Vedení před letošním ročníkem přestalo hledat hvězdy za každou cenu a vsadilo na poctivé basketbalisty. Přesto se při výběru zahraničních hráčů trefilo.

Bojovník Hyzy, pracovitá litevská křídla Šležas a Veikalas, šikovný rozehrávač Lawrence a skvělý pivot Landry. Ještě před rokem pro domácí palubovky téměř neznámí hráči spojili své síly a dotáhli Orly až do finále.

Klid v týmu

Jsme jeden tým. Obvyklá věta, o jejíž pravdivosti se ještě před rokem dalo směle pochybovat, měla tentokrát vysokou vypovídající hodnotu.

Parta kolem trenéra Petera Bálinta se začala tmelit na letním soustředění ve Vysokých Tatrách. Hráči bez výhrad přijali své role v týmu, což se potvrdilo v průběhu základní části sezony.

Do play-off Orli vstupovali s bilancí pětatřiceti výher a devíti porážek, což je jejich nejlepší bilance v historii.

Víra ve vlastní síly

Nově poskládaný tým musel postupně získávat sebevědomí.
První úspěch se podařil hned v úvodním kole. Na palubovce Nového Jičína, osudového soupeře Prostějova, Hanáci dokázali zvítězit 69:67 košem v poslední sekundě zápasu.

Vrcholným představením bylo domácí utkání proti Nymburku, které skončilo nečekaným debaklem mistra 87:58. Takové výsledky nalévaly do hráčů víru ve vlastní síly po litrech.

Zlomení novojičínského prokletí

Klíčem ke konečnému úspěchu byla semifinálová série proti Novému Jičínu. Ve vyřazovací části soutěže proti sobě soupeři nastoupili počtvrté.

V předcházejících případech se vždy z dalšího postupu radoval prostějovský rival. Nepříznivou sérii Orli zlomili až v této sezoně. V rozhodujícím pátém zápase dobyli halu soupeře a proklouzli do zápasů o titul.

Jak si vedla orlí letka

Eugene Lawrence Loni dobyl slovenskou ligu, teď si začal podmaňovat českou. Nesmírně silný rozehrávač dokázal využít důvěru kouče. Zařadil se mezi nejlepší hráče na svém postu. Občas při svém mládí nedokázal udržet koncentraci a nervy, pokud se zklidní, bude ještě lepší.

Andrius Šlezas Zosobnění klidu a rozvahy. Skvělý střelec a ještě lepší obránce. V pětatřiceti letech udivoval fyzickou kondicí. V klíčových momentech zápasů dokázal mladší spoluhráče uklidnit. Zároveň byl smolařem týmu. Z účasti v play-off jej vyřadilo zranění ruky a vyřazovací část sezony sledoval z domova v Litvě.

Benas Veikalas Další litevská puška. Na hřišti byl k neutahání.
V průměru odehrál pětadvacet minut za zápas, v play-off si ještě o sedm minut polepšil. První rok na zahraničím angažmá zvládl na jedničku. Výborné výkony mu vynesly prodloužení smlouvy.

Ladislav Tóth Poctivý dříč si sezonu představoval jinak. Po přestupu z Liberce se ale nedokázal v silném kádru výrazně prosadit. Nasazení se mu nedalo upřít, v útoku však zaostával. Vzhledem ke dvouleté smlouvě dostane v novém soutěžním ročníku možnost reparátu.

Robert Skibniewski Jistota na střídačce. Když musel první rozehrávač Lawrence ze hry, neznamenalo to pro prostějovský tým žádné oslabení. Na palubovku šel polský reprezentant s dobrými dirigentskými schopnosti. Oba hráči vytvořili jeden z nejlepších tandemů v české nejvyšší soutěži.

Petr Dokoupil Ve dvaadvaceti letech patří mezi služebně nejstarší hráče Orlů. Dokázal zaskočit za unavené křídelníky. Jeho doménou je především defenziva. Z pohledu účasti na hřišti nejlepší sezona v kariéře.

Richard Leško Slovenský sympaťák měl opět smůlu. V předcházejícím ročníku se zotavoval z operace, letos si obnovil zranění křížového vazu a šel znovu pod skalpel. I po návratu jej zabrzdily další zdravotní komplikace. S vedením klubu se dohodl na předčasném ukončení smlouvy. Poslední zápas odehrál za Prostějov v listopadu.

Radoslaw Hyzy Hromotluk s několikrát zlomeným nosem. Mimo palubovku pohodový chlapík – v zápasech patřičně tvrdil muziku. Občas i za cenu nesportovního faulu. Svým zaujetím pro hru strhával ostatní. Dobrý hráč. Až na ty šestky. Jeho úspěšnost jen o kousek přesáhla padesát procent.

Pavels Veselovs Do týmu přišel v rozehrané sezoně a chvíli trvalo, než našel uplatnění. S odehranými zápasy šla jeho výkonnost nahoru a v play–off svým dílem přispěl k zisku stříbrných medailí.

Aleš Chán Z náhradníka hvězda. Obrovitého pivota, který v Nymburku paběrkoval, na hostování v Prostějově polili živou vodou. Výkony si vybojoval účast na Utkání hvězd, kde se stal nejužitečnějším hráčem. Po zásluze byl po sezoně vyhlášený nejlepším basketbalistou ligy v kategorii "Hráč s největším zlepšením." A je člen českého All Star týmu – parádní rok, po kterém se vrací do Nymburka.

Kyle Landry Tady prostějovské vedení trefilo čistou desítku. Kanadský pivot vyrostl během sezony ve velkou oporu. Vrcholný výkon podal především v semifinále s Novým Jičínem. Naprosto logicky si Orli jeho služby pojistili ještě v průběhu play–off. Pokud ale Landry potvrdí své výkony i v následující sezoně, už se jim to nepodaří. Česká liga bude malá.

Jaroslav Prášil Kapitán. Ve své funkci táhl spoluhráče do vysněného finále. Hecíř v kabině, poctivec na hřišti. V několika případech rozhodl o výsledcích přesnou trojkou. Z dlouhé vzdálenosti překonal obrany soupeřů hned v 75 případech.

Jakub Krakovič V silné konkurenci se devatenáctiletý pivot pod košem výrazně neprosadil. 205 centimetrů vysoký hráč nastupoval do zápasů ve většině případů až za rozhodnutého stavu. Získá více prostoru v příští sezoně?

Nadějné trio Vojtěch Bratčenkov, Jan Lipový a Jan Zlámal patří mezi naděje prostějovského basketbalu. Je jim 19, 18 a 19 let.
Dohromady nasbírali osmnáct ligových startů. Jejich čas přijde.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

17. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  18.4

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...