Basketbalisté pomáhali nemocným dětem

Praha - Už pátý ročník akce "Hvězdy proti leukémii" se dnes uskutečnil v prostorách pražského Sokola Královské Vinohrady. Od tří hodin odpoledne žila vydýchaná hala basketbalovou exhibicí, v níž se proti sobě postavily týmy otce a syna Zídkových proti "zbytku světa". Právě Jiří Zídek mladší zaštiťuje celou akci, kterou pořádají organizátoři sportovních táborů Hoop Camps a která by měla pomoci dětem postiženým leukémií. Cílem je tedy nejen předvést souhru nejlepších českých basketbalistů s dětskými talenty, ale především získat, co nejvíce financí, které pak poputují na konto Nadačního fondu Kapka naděje.

V úvodní části programu nastoupily k exhibičnímu utkání družstva, ve kterých kromě nadšených dětí figurovala i známá jména českého basketbalu. Vedle Zídkových se tu objevil například nejlepší ligový střelec Josef Jelínek nebo basketbalista působící v americké univerzitní lize Martin Marek. Ale představila se i další známá jména a to nejen z oblasti sportu. Podpořit nápad Jiřího Zídka, který se zdárně ujal už před pěti lety, přišly například hvězdy muzikálu Pomáda, sportovní komentátor Stanislav Bartůšek, zpěvačka Denisa Marková, Aleš Háma a další.

V přestávkách zápasu, který se od začátku vyvíjel velmi vyrovnaně (nakonec zvítězilo družstvo "zbytku světa" 59:48), přichystali organizátoři dětem další soutěže - střílely se šestky, závodilo se v předávání míče na čas. I když všichni závodili jako o život, výsledky vlastně nebyly vůbec to hlavní. Důležitější bylo obecné nadšení a radost, ochota pomocit potřebným.

Vrcholem celé akce pak byla dražba obrázků namalovaných dětmi, jež se léčí na oddělení dětské hematologie v Motole, a dražba darovaných předmětů . Tentokrát se dražily především dresy. Nejvíce peněz získali pořadatelé za dres fotbalisty Pavla Nedvěda, jenž byl vydražen za 36 tisíc korun. Ve hře zůstal ale ještě dres mistryně světa v běhu na 800 metrů Ludmily Formanové (za 10 tisíc), dres Jiřího Zídka z berlínského klubu Alba, dresy fotbalistů mistrovského Liberce či míč, jímž basketbalista století Brabenec vstřelil svůj 11 000. koš. Celkem předali organizátoři nadačnímu fondu Kapka naděje 115 000 korun.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž