Maccabi Tel Aviv - Montepaschi Siena

Maccabi Tel Aviv - Montepaschi Siena - Bootsy Thornton (vpravo) ze Sieny v souboji s Nikolou Vujčičem z Tel Avivu.

Basketbalisté Maccabi a CSKA Moskva jsou ve finále Evropské ligy

  • 5
V nedělním finále Evropské ligy basketbalistů v Madridu se proti sobě postaví celky Maccabi Tel Aviv a CSKA Moskva. Rozhodující duel tak má stejné složení jako před dvěma lety, kdy závěrečný turnaj hostila pražská Sazka Arena a z trofeje se radoval ruský tým.

V semifinále nejprve izraelský velkoklub porazil italského soupeře z Montepaschi Siena 92:85, ruští obhájci stříbra posléze zdolali španělský klub Tau Cerámica 83:79.

Maccabi hraje ve Final Four po loňské absenci a ve finále jsou šampioni z let 2004 a 2005 počtvrté za posledních pět sezon.

Cestu tam ale neměli svěřenci Zviho Šerfa snadnou, protože ještě v průběhu druhé čtvrtiny prohrávali o 18 bodů. Před návštěvou 13.480 diváků se jim ale podařil nevídaný obrat, po třináctibodové šňůře na přelomu třetí a čtvrté části se ujali poprvé vedení a obrat už nedovolili.

Rozdíl mezi oběma soupeři byl především v bodových příspěvcích náhradníků - lavička Maccabi dala 68 bodů, sienská jen 25. Nejlepším střelcem vítězů byl se 19 body Alex Garcia, v dresu Sieny dal Terrell McIntyre 26 bodů.

V Paláci sportu, ve kterém se v září stalo Rusko poprvé v samostatné éře mistrem Evropy, pak musel i CSKA otáčet nepříznivý vývoj zápasu.

Ještě v úvodu poslední části byl vpředu soupeř, ale desetibodová šňůra posadila na koně papírového favorita. Třetí finálovou účast za sebou už nesebral ruskému celku ani závěrečný nápor soupeře, který se dvěma trojkami v poslední minutě přiblížil až na dva body.

CSKA měl v týmu pětici hráčů s dvouciferným bodovým přídělem, Ramunas Šiškauskas jich dal 16, J.R. Holden, autor vítězné střely z finále ME, jen o jeden méně. Nejlepším střelcem zápasu byl s 19 body Igor Rakočevič.

Výsledek - semifinále:
Maccabi Tel Aviv - Montepaschi Siena 92:85 (33:45)
CSKA Moskva - Tau Cerámica 83:79 (33:39).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž