Noví členové Síně slávy FIBA: osobně se do švýcarského Mies dostavili...

Noví členové Síně slávy FIBA: osobně se do švýcarského Mies dostavili Panagiotis Fasulas, Hakeem Olajuwon, Manuel Raga, David Stern, Juan Antonio San Epifanio a Michele Timmsová. Jorgeho Canavesiho zastoupili potomci. | foto: FIBA

Do Síně slávy FIBA byli přizváni David Stern či Hakeem Olajuwon

  • 0
Síň slávy FIBA, jež se nachází ve švýcarském Mies, se oficiálně otevřela sedmičce basketbalových legend. Za hráčskou kariéru byli nominováni Panagiotis Fasulas z Řecka, Američan nigerijského původu Hakeem Olajuwon, Manuel Raga z Mexika, Juan Antonio San Epifanio ze Španělska a Michele Timmsová z Austrálie. Úspěšné trenéry reprezentuje Jorge Canavesi z Argentiny. A funkcionáře dlouholetý komisionář NBA David Stern.

Nejznámější tváře sobotního slavnostního ceremoniálu v Naismithově aréně patřily dvěma mužům, kteří změnili NBA.

David Stern vedl mezi lety 1984 až 2014 nejkvalitnější basketbalovou soutěž coby komisionář - a o její věhlas se v tomto období eminentně zasloužil. Na rozvoji NBA se funkcionářsky podílel už od roku 1966.

Stern pomohl vstupu profesionálních sportovců na olympijské hry. Start amerického Dream Teamu v Barceloně 1992 patří k milníkům basketbalu.

Hakeem Olajuwon je dvojnásobným vítězem NBA s Houstonem (1994 a 1995), s americkou reprezentací se tento rodák z nigerijského Lagosu dočkal olympijského zlata v Atlantě 1996.

A další nominovaní?

Panagiotis Fasulas zastupuje řeckou pivotmanskou školu. Jeho vrcholem je zlato z mistrovství Evropy 1987, o dva roky později slavil evropské stříbro. V roce 1997 získal euroligový titul s Olympiakosem, posléze se zapojil do politiky, v letech 2006 až 2010 v Pireu starostoval.

Manuel Raga, Létající Mexičan, zažil největší slávu během působení v italském Varese. V letech 1970, 1972 a 1973 jeho klub vládl Poháru mistrů evropských zemí, předchůdci Euroligy.

Juan Antonio San Epifanio odehrál 18 sezon za FC Barcelona. V roce 1984 dovedl Španělsko ke stříbru z olympiády v Los Angeles a byl vyhlášen nejlepším basketbalistou Evropy. Třikrát se zúčastnil finále Poháru mistrů evropských zemí, tam však ani jednou neuspěl.

Michele Timmsová pomohla Austrálii ke stříbru z olympiády v Sydney 2000 i bronzu z Atlanty 1996. Byla u zrodu WNBA, kde v letech 1997 až 2001 oblékala dres Phoenixu Mercury.

Jorge Canavesi vedl argentinský národní tým na olympiádě v Londýně 1948, o dva roky později stál před lavičkou mistrů světa ze šampionátu v Buenos Aires. Je to první a zatím poslední argentinské zlato z MS.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž