VESELÉ VZPOMÍNKY. České basketbalistky ze stříbrného mistrovství světa 2010....

VESELÉ VZPOMÍNKY. České basketbalistky ze stříbrného mistrovství světa 2010. Zleva Tereza Pecková, Romana Hejdová, Hana Horáková, Ivana Večeřová, Veronika Bortelová, Michaela Ferančíková a Markéta Bednářová. | foto: ČBF / Václav Mudra

Na výhry jen vzpomínaly. V neveselých časech chyběla pouze Veselá

  • 5
Když se vysloví jejich jména, každý sportovní fanoušek je bez problémů zařadí na basketbalovou palubovku. Není divu, vždyť hráčky jako Hana Horáková, Eva Vítečková, Veronika Bortelová a další pobláznily v roce 2010 celou Českou republiku jedním úžasným příběhem o týmové soudržnosti a úspěchu.

První hrací víkend evropského šampionátu basketbalistek v České republice byl příležitostí zavzpomínat si na největší úspěch v poslední dekádě. Před sedmi lety slavily Češky v Karlových Varech světové stříbro a v Hradci Králové si to připomněly.

Osm basketbalistek z tehdejšího druhého nejlepšího týmu na světě se sešlo na východě Čech, aby sledovalo úvodní dva zápasy současného kádru.

Viděly tak na hřišti své tři bývalé spoluhráčky, které ještě válčí pod koši. Kateřina Elhotová, Petra Kulichová a Ilona Burgrová jsou jedinými pamětnicemi sedm let starého úspěchu.

Letos však na výhry nenavázaly, po porážkách s Ukrajinou a Maďarskem se domácí celek se šampionátem rozloučí v pondělním duelem (18.00) základní skupiny se Španělskem.

Do Hradce Králové nakonec nemohla dorazit pouze jediná z vicemistryň: Jana Veselá. Někdejší štístko (a taky zarputilá bojovnice) českého národního týmu právě tento víkend ukončovalo dvouleté studium.

„Moc si to užíváme. Véča nám to skvěle zorganizovala,“ usmívala se rozehrávačka vicemistryň světa Veronika Bortelová a děkovala pivotce Ivaně Večeřové.

„Vlastně jsme se nikdy takhle ještě nesešly. Je to poprvé od roku 2010,“ uvědomila si Edita Šujanová, že víkendová akce byla opravdu výjimečná.

Z role diváků se stříbrné medailistky vrátily alespoň ve vzpomínkách do doby své basketbalové kariéry, když společně sledovaly dokument České televize T jako tým.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž