Lukáš Kotas (vpravo) z Pardubic brání svitavského Michala Šotnara.

Lukáš Kotas (vpravo) z Pardubic brání svitavského Michala Šotnara. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Je tu derby: basketbalisté Beksy jdou na sebevědomé Tury

  • 0
Řeknete-li, že se v nejvyšší basketbalové soutěži utká třetí tým tabulky se čtvrtým, sotva si někdo představí mač Pardubic se Svitavami. Jenomže přesně takhle to před středečním derby na palubovce svitavských Turů stojí. Domácí mužstvo prohrálo pouze ve druhém kole s dosud neporaženou Opavou a hostující Beksa, jíž budou scházet pivot Kohout a zřejmě i rozehrávač Sanders, se stejným protivníkem už v prvním.

„Nepřekvapuje mě, že Svitavy mají bilanci 4-1, protože všichni tři zahraniční hráči (rozehrávač Jones a pivoti Doaks a Barker) odvádějí velmi slušnou práci a přidávají se k nim i Tomáš Teplý, Jan Špaček a další,“ vypočítává kouč Beksy Dušan Bohunický a pokračuje: „My jsme vyhráli čtyřikrát za sebou, ovšem nesmí nás to v žádném případě uspokojit. Dosavadní výsledky Turů jednoznačně ukazují, že jsou nebezpečným týmem, což ještě umocňuje domácí prostředí.“

Podle trenéra Svitav Stanislava Petra nikdo z Turů pod dojmem předchozích úspěchů nepodléhá nějaké přehnané euforii. „Vyhráli jsme důležité zápasy, ale všichni víme, že ty opravdu těžké nás teprve čekají,“ říká.

Jedním z nich by rozhodně mělo být derby s Pardubicemi. „Výrazněji posílili jen na podkošové pozici (o Radka Nečase s Kamilem Švrdlíkem), takže naším úkolem bude ubránit jejich pivoty a hrát přes ně, aby si nadělali fauly a nemohli hrát tak agresivně,“ plánuje Petr.

Tuři sami budou pod obroučkou sázet hlavně na dynamiku Doakse s Barkerem. „Zatím plní to, co jsme po nich chtěli, jsou na tom dobře skokově a jsou chytří, umějí si vypomoci. Jejich souhra je zajímavá i pro diváky,“ míní Petr.

Z pohledu Svitav bude klíčovým faktorem také to, nakolik se jim podaří eliminovat pardubické protiútoky. I díky nim Beksa minule „sfoukla“ Prostějov.

„Pardubice mají dobrou přechodovou fázi a umějí hrát velice rychle. Při brejcích navíc hned chodí i do trojek. Kdybychom si tohle nepohlídali, asi by to dopadlo špatně,“ přemítá trenér Svitav.

Je těžké nás hlídat, řekl Wall

Jeho šikovná ruka by ve středu večer měla patřit mezi hlavní zbraně pardubické Beksy v derby proti domácím svitavským Turům (od 19.30 v hale Na Střelnici). Ryšavý Američan Jobi Wall v sobotu proti Prostějovu prokázal, že je famózní trojkař; z osmi pokusů proletělo síťkou hned pět a Wall se i díky tomu stal v utkání, které Beksa vyhrála 85:62, s dvaceti body nejlepším střelcem.

„Měl jsem několik otevřených střel, to bylo fajn. Jsem rád, že mi spadly do koše. Spoluhráči mě v útoku dokážou parádně najít volného,“ děkoval 26letý basketbalista.

V Pardubicích působí něco přes rok, ale takhle povedený duel s prostějovskými Orly ještě nezažil.

„Myslím, že jsme hráli opravdu dobře, takové vítězství se počítá. Byl to rozhodně náš nejpovedenější letošní zápas. Prostějov je vždycky těžké porazit, je to silný protivník,“ podotkl Wall.

Beksu podle něho dovedla k výhře především takřka bezchybná defenziva, na kterou tým bude přirozeně spoléhat i ve Svitavách.

„Obrana nám opravdu šla, a pokud chceme být letos úspěšní, musíme to samé předvádět každý zápas,“ konstatoval křídelník.

Ovšem Pardubice kromě toho demonstrovaly, že disponují slušným arzenálem i v útoku. „Náš tým je letos skvěle vyvážený, máme spoustu kluků, kteří mohou dát koš, takže je velmi složité nás uhlídat. Jsem z toho nadšený,“ dodal Wall.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž