Nate Thurmond (vlevo) v dresu Golden State se tlačí do Kareema Abdul-Jabbara z...

Nate Thurmond (vlevo) v dresu Golden State se tlačí do Kareema Abdul-Jabbara z Milwaukee. | foto: AP

Kdo spálil nejvíc střel, nejčastěji fauloval a čím se v NBA zapsal Veselý

  • 3
Historických rekordů NBA je obrovské množství, k řadě z nich patří jmenovka s těmi nejlepšími basketbalisty. Některé hvězdy ale občas mají také zápis, který sice ukazuje na jejich velikost, ovšem rády za něj jistě nebyly.

Kariéra Kareema Abdul-Jabbara je ověnčena mnoha ligovými rekordy. Pivot patřící i do basketbalové Síně slávy nastřílel ze všech hráčů NBA nejvíc bodů, odehrál nejvíc minut a proměnil nejvíc střel, navíc patří do nejlepší pětky v doskocích a blocích.

Dejme toto všechno dohromady se šesti cenami pro nejužitečnějšího hráče sezony a patnácti výběry do nejlepší pětky ligy a máme zřejmě neoceňovanějšího muže v NBA.

Ne všechny Abdul-Jabbarovy rekordy jsou ale oslavovány. Když téměř přesně před třiceti lety srazil na zem denverského pivota Dannyho Schayese, získal svůj 4 194. faul v kariéře, což ho posunulo na první místo historických tabulek před Elvina Hayese. Na výročí tohoto Abdul-Jabbarova počinu si připomeneme pár z nejzvláštnějších statistik v historii NBA.

Střelecké trápení Kevina Duranta

Kevin Durant vyrovnal rekord Michaela Jordana, když se v protrápil druhým zápasem prvního kola play-off 2016 proti Dallasu Mavericks. Ještě jako hvězda Oklahoma City minul málo vídaných 26 střel a jeho Thunder prohráli 84:85. Celkově dal KD jen sedm z 33 pokusů, což je slabá úspěšnost lehce přes 21 procent.

Oklahoma City se po porážce probralo, zvítězilo v následujících třech zápasech a postoupilo do finále konference, ale Durant o pár měsíců později zklamal fanoušky znovu, když odešel do Golden State Warriors.

Rasheed vládne v technických chybách

Co se týče technických chyb, je jednoznačnou hvězdou bouřlivák Rasheed Wallace, který ale začíná mít značného konkurenta v DeMarcusi Cousinsovi. Bývalý hráč slavné univerzity North Carolina vyhrál titul v NBA s Detroitem v roce 2004, ale známý je také pro své technické chyby. V tabulce nejvíce technických chyb za sezonu má první čtyři příčky rezervované pro sebe.

V sezoně 1999/2000 byl ještě členem kádru Portlandu, kterému se přezdívalo „Jail Blazers“. Tehdy dosáhl Wallace na rekordních 38 technických chyb. Tým i přes jeho kousky dosáhl až na finále konference, kde zle trápil pozdější šampiony z Los Angeles Lakers.

Rasheed Wallace mluví rád

Ani to však Wallaceovi nestačilo a o sezonu později se „zlepšil“ dokonce na 41 technických chyb v 81 odehraných zápasech, takže více než každý druhý zápas inkasoval technickou. Nejčastější trest putoval jeho směrem po oblíbené hlášce „Ball don’t lie“ (Míč nikdy nelže). To když hráč po sporně odpískaném faulu od Wallace minul trestný hod.

Kobe nepřestává střílet

Poslední zápas v kariéře Kobeho Bryanta přinesl hned několik rekordů. Loučící se ikona LA Lakers nasázela nejvíce bodů v historii v posledním utkání kariéry, když bezmocnému Utahu uštědřila 60 bodů.

Bryantův výkon je sice jedním z nejobdivuhodnějších momentů v historii, zrodil se však za cenu několika nechtěných zápisů.

Bryant na 60 bodů potřeboval 50 střeleckých pokusů, což je ligový rekord. Proměnil 22 střel z pole a trefil pouhých šest trojek z 21 pokusů.

Momenty z posledního zápasu Kobeho Bryanta

Navzdory neefektivnosti byl Bryantův výkon skvělou tečkou za jeho kariérou, vždy byl totiž jedním z hvězdných ligových střelců nehledě na pokusy, a to dokázal i v posledním zápase.

Bryant znovu míjí

Kobe Bryant má na kontě zápas s nejvíce střelami zcela po právu. Několik let před loučením si totiž zajistil status největšího střelce ligy. Toho, co se pozná podle počtu pokusů. V listopadu 2014 dosáhl na závidění nehodný rekord nejvíce minutých střel v historii NBA.

Střela z odskoku, která trefila jen obroučku, byla 13 418. minelou v jeho kariéře, Kobe předčil bostonskou legendu Johna Havliceka.

Ve zbylých dvou letech ještě minul dalších 1 089 střel, ale zřejmě ho to netrápí. Patří totiž také na pátou příčku v počtu proměněných střel a třetí v celkovém počtu bodů.

Harden ztratil míč i zápas

Populární vousáč James Harden zachránil ve čtvrtém zápase finále západní konference v roce 2015 sezonu pro svůj Houston, když 45 body vystřílel výhru nad Golden State, ale o dva dny později už se mu tak dobře nevedlo.

Protrápil se k rekordním 12 ztrátám, a ještě proměnil jen dvě z 11 střel. Žádný hráč Houstonu se nedostal na 20 bodů a Golden State po výhře 104:90 postoupili do finále NBA.

Drummond selhal na šestce

Fanoušci si museli v lednu loňského roku hodně protrpět zápas mezi Houstonem a Detroitem. Oba týmy měly ve svém středu hráče, kterého se soupeři odhodlali faulovat a úmyslně ho posílali na čáru trestného hodu.

Nebyl to však tradiční terč těchto faulů Dwight Howard, který trápil fanoušky, ještě hůř na tom byl Andre Drummond. Ten byl Houstonem donucen střílel 36 trestných hodů a minul rekordních 23 z nich.

Andre Drummond a jeho nechvalný rekord

Detroit však i přesto zvítězil, když zdolal Houston 123:114.

Veselý jako rekordman?

Když už jsme u neproměněných šestek, nejdelší sérii napříč zápasy drží... To se zcela přesně neví. Je to až k nevíře, ale ani v NBA nejsou všechny rekordy podchycené. Jedním z kandidátů historického maxima je však český basketbalista Jan Veselý.

Od roku 1990 musel žít s nálepkou rekordmana za 13 neproměněných trestných hodů za sebou Chris Dudley, tehdy hráč New Jersey, dnes republikánský politik. Střílel jich v zápase s Indianou celkem 18 a 17 z nich zahodil.

Na přelomu let 2013 a 2014 však přišla série washingtonského Veselého. Jeho trápení při trestných hodech je legendární a před třemi lety dostoupalo svého vrcholu po 14 minelách za sebou.

TRESTNÉ HODY? SPÍŠ HODY ZA TREST. Jan Veselý a šestka.

Jenže se zapomíná na kousek Vina Bakera. Podkošová hvězda Seattlu začala zkrácenou sezonu 1998/99 rovněž 14 nezdary ze šestek, to je zadokumentováno.

Jenže pak se v dalších dvou zápasech na čáru trestného hodu Baker nedostal a na jeho sérii zmaru se pozapomnělo. Následoval duel se Sacramentem, Baker jednu šestku dal, ale pět dalších neproměnil. Dohledat, v jakém to bylo pořadí, se dnes nedaří.

Trápení na čáře trestného hodu i v soukromém životě (tehdy výrazně ztloustl a navíc se dostával do problémů s alkoholem) Bakera nepřipravilo o nominaci do Sydney 2000, takže se dnes může pochlubit zlatou olympijskou medailí.

Dawkins zase fauluje

Když zrovna drtivě nesmečoval přes některého ze svých protivníků, měl Darryl Dawkins tendenci dostávat se do problémů s fauly. Chocolate Thunder, jak se Dawkinsovi přezdívalo, se v sezoně 1983/1984 vyfauloval hned ve 22 zápasech.

Ten rok však pro něj nebyl nijak výjimečný, hned třikrát totiž vedl celou ligu ve faulech a má na svém kontě a dokonce dva nejvyšší výkony v tabulce s nejvíce fauly za sezonu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž