Donald Sterling, majitel basketbalových La Clippers, a jeho partnerka V.

Donald Sterling, majitel basketbalových La Clippers, a jeho partnerka V. Stiviano | foto: AP

Sterling považuje zákaz vlastnit klub NBA Clippers za neplatný

  • 3
Donald Sterling považuje rozhodnutí NBA zakázat mu vlastnit klub Los Angeles Clippers za právně neplatné. Dlouholetý majitel klubu argumentuje tím, že rasistické poznámky, jichž se dopustil v rozhovoru se svou přítelkyní, byly "nelegálně nahrány".

"Byla to hádka mezi žárlivým mužem a ženou, kterou miloval. Ta nahrávka nikdy neměla opustit soukromí obývacího pokoje," napsal Sterling v dopise NBA, z nějž citoval list Los Angeles Times.

Sterling se dostal pod palbu kritiky v dubnu poté, co server TMZ.com zveřejnil zvukový záznam rozhovoru, v němž kritizuje svou přítelkyni, že se chlubí svými kontakty s lidmi tmavé pleti. Vytýkal jí například to, že si dala na sociální síť Instagram svou fotografii s legendou NBA Magicem Johnsonem.

Vedení NBA následně Sterlingovi udělilo pokutu 2,5 milionu dolarů a vyzvalo ho, aby klub prodal. Tomu se sice dlouholetý vlastník brání, nicméně NBA ho k tomu může donutit, pokud to v hlasování schválí 23 ze zbylých 29 majitelů.

Hlasovat se má 3. června. Komisionář NBA Adam Silver už dříve uvedl, že by byl raději, kdyby Sterling a jeho žena Shelley prodali Clippers sami, než aby musel jejich vlastnictví nuceně ukončit.

Sterling minulý týden podle amerických médií předal svůj podíl manželce, s níž žije v odloučení, a ta už začala s ligou jednat o prodeji klubu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž