Josh Smith (vpředu) z Houstonu si kryje míč před Dirkem Nowitzkim z Dallasu. | foto: AP

Basketbalisté Houstonu slaví postup, Nowitzki a spol.končí

  • 60
Basketbalisté Houstonu jsou dalším postupujícím týmem do 2. kola play-off NBA. V pátém duelu série s Dallasem zvítězili na domácí palubovce 103:94 a na zápasy tak vyhráli 4:1. Naopak německá hvězda Dirk Nowitzki a jeho spoluhráči mohou vyrazit na dovolenou.

Ve druhém duelu play-off Západní konference vyhrálo San Antonio na půdě Los Angeles Clippres 111:107 a ujalo se vedení v sérii 3:2.

Lídrem Houstonu byl James Harden s 28 body, ale znovu se mohl spolehnout i na spoustu pomoci od spoluhráčů. Dwight Howard zaznamenal 18 bodů a 19 doskoků, Josh Smith přidal 20 bodů a klíčový byl také příspěvek Terrence Jonese, jenž dal deset ze svých 15 bodů v poslední čtvrtině. Rockets vyhráli první sérii play off od roku 2009, kdy za ně ještě hrál třeba čínský obr Jao Ming.

„Tvrdě jsme pracovali celou sezonu a přestáli spoustu zranění, takže je to pro nás velké zadostiučinění konečně postoupit. Teď ale chceme víc, ať už budeme hrát s kýmkoliv,“ řekl Harden. Dallas střelecky táhl Monta Ellis s 25 body, Dirk Nowitzki přidal 22 bodů a 14 doskoků. „Zadělali jsme si na problémy, když jsme prohráli první tři zápasy. Ve všech jsme byli blízko k výhře, ale v závěru nám vždycky něco chybělo,“ litoval Nowitzki.

Rockets v semifinále Západní konference nastoupí proti lepšímu z dvojice Clippers - Spurs, postupový mečbol má po dalším dramatickém duelu na své straně San Antonio. Domácí měli v závěru šanci poslední střelou otočit skóre a dokonce se jim podařilo dát koš, ale DeAndre Jordan při dopíchnutí míče podle rozhodčích porušil pravidla. Na druhé straně ještě Danny Green proměnil jen jeden trestný hod, ale Clippers nedokázali doskočit míč, aby získali možnost ještě jednoho útoku.

Tim Duncan vedl šest hráčů Spurs v dvouciferných číslech s 21 body a 11 doskoky, Kawhi Leonard přidal 18 bodů. Blake Griffin byl tahounem Clippers s 30 body a 14 doskoky, Jordan měl bilanci 21-14, Chris Paul se blýskl 19 body a 10 asistencemi. Tým měl ale velký problém s trestnými hody, kterých zahodil hned 16. Devětkrát minul z šestky Jordan, proti němuž se hostům vyplatily záměrné fauly. 

Výsledky NBA, 1. kolo play-off

Západní konference   5. zápasy:
Houston - Dallas 103:94 (konečný stav série 4:1)
LA Clippers - San Antonio 107:111 (stav série 2:3)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž