MINUTA TICHA. Basketbalisté Jindřichova Hradce uctili památků tří spoluhráču,

MINUTA TICHA. Basketbalisté Jindřichova Hradce uctili památků tří spoluhráču, kteří zemřeli při autonehodě. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Basketbalisté zavzpomínají na tři kamarády, kteří zahynuli v autě

  • 0
Nejen extraligoví basketbalisté Lions Jindřichův Hradec zavzpomínají na své tři tragicky zesnulé kamarády Filipa Sahana, Michala Fröhdeho a Romana Vacha. Klub na jejich počest uspořádá nultý ročník streetbalového turnaje s názvem FMR.

"Náš klub dlouhou dobu přemýšlel, jak uctít jejich památku a tato forma je podle našeho názoru tou nejvhodnější. Proto i takto zvolený název," říká mluvčí jindřichohradeckého klubu Radim Valcha.

Na memoriál, který se bude konat v sobotu 14. června, se může přihlásit až 32 dospělých mužstev a 16 mládežnických. Účast už teď slíbila známá basketbalová jména.

"Přijede náš bývalý hráč Jan Tomanec, který nyní působil ve Švédsku, pak přijede i Ivo Prachař, Jan Čech anebo Pavel Novák. Svou účast přislíbil i pivot Prostějova a český reprezentant Kamil Švrdlík," vyjmenovává Valcha.

Jindřichohradečtí basketbalisté (zleva) Michal Fröhde, Roman Vach a Filip Sahan

Vítězové dostanou 20 tisíc korun Vítězné družstvo v dospělé kategorii si rozdělí výhru 20 tisíc korun. "Chceme zase začít tradici letních turnajů a především do Hradce nalákat kvalitní týmy a hráče. Staneme se jedním z nejlépe dotovaných turnajů v celé republice," doplňuje Valcha s tím, že ochuzeni nebudou ani diváci.

"Jindřichohradecký venkovní sportovní areál je veliký, lidé si určitě přijdou na své. Samozřejmě bude k dispozici občerstvení, o muziku se postará DJ a otevřeme i náš fanshop," uzavírá Radim Valcha. Pokud by memoriálu nepřálo počasí, organizátoři celý turnaj přesunou do haly.

Autonehoda, při které zemřeli tři hráči jindřichohradeckých Lions, se stala v levotočivé zatáčce mezi Doňovem a Plešemi v úterý 14. ledna. Tragédie zasáhla celý český basketbal. Podle policistů bylo příčinou nehody nepřizpůsobení stavu vozovky. Vůz Škoda Superb ve vysoké rychlosti narazil střechou do stromu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž