Basketbal - ilustrační foto

Basketbal - ilustrační foto | foto: AP

FIBA bude jednat s vedením Euroligy o ukončení války v basketbalu

  • 14
Mezinárodní basketbalová federace FIBA pozvala zástupce organizace ECA, provozující Euroligu a Eurocup, na společné jednání. Cílem je ukončit rozepře mezi oběma organizacemi a nastolit smír v evropském klubovém basketbale.

Ke schůzce v sídle FIBA ve švýcarském Miesu by se funkcionáři měli sejít v nejbližších dnech.

Viceprezident srbské federace Dejan Bodiroga už v pátek naznačil, že FIBA má připravené řešení dlouhodobého sporu a předloží Eurolize nabídku, která by měla pomoci situaci uklidnit.

Jak šel spor?

FIBA vs. Euroliga

Oficiálně sice ještě nebylo oznámeno, o jakou nabídku jde, podle italského deníku Tottosport však FIBA hodlá dovolit ECA nadále provozovat dvě klubové soutěže v příštích pěti letech výměnou za to, že jí bude umožněno vstoupit do struktur ECA a mít vliv na rozhodování.

FIBA a její evropská odnož přitom chystají spuštění vlastní elitní klubové soutěže Ligy mistrů. Nesouhlasily totiž s formátem Euroligy a Eurocupu, ve kterém si kluby mohly kupovat místa bez ohledu na výsledky v domácích soutěžích. Především Euroliga je tak v podstatě uzavřenou soutěží pro vyvolené kluby.

FIBA Europe v důsledku sporu a snahy o převzetí evropských pohárů suspendovala 14 asociací, jejichž týmy se přihlásily do Eurocupu. Navíc jim hrozí, že pokud budou nadále podporovat ECA, přijdou i o olympijské hry.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž