Momentka ze slavnostního otevření Českého domu na mistrovství světa...

Momentka ze slavnostního otevření Českého domu na mistrovství světa basketbalistů v Číně. | foto: Václav Mudra/ČBF

Den do bitvy roku. O ukrytých Američanech i Češích v šanghajském metru

  • 0
Šanghaj (Od našeho zpravodaje) - Basketbalová klasika ožívá: tým USA, největší a nejsledovanější favorit světového šampionátu, si dopřává co nejvíce klidu a pobytu v ústraní. Nepotřebuje ukazovat svaly – na co taky? „Máme k soupeři velký respekt. Ale zastrašit se nedáme,“ slíbil Tomáš Satoranský na předzápasové tiskové konferenci.

Ta historka je vskutku vševypovídající. Když se Češi v Šanghaji dostali do jedné z mnoha otupujících kolon, raději zbytek cesty na hotel absolvovali metrem. „Nebyl to zase takový problém. Vzhledem k tomu, jak hustá tady je doprava, není autobus úplně nejrychlejší prostředek,“ říkal křídelník Jaromír Bohačík. „Být to ale americké hvězdy, strhl by se kolem nejspíš větší humbuk.“

Výsledky úvodního dne MS

Srbský basketbalista Stefan Jovič obchází Josého Antonia z Angoly.

Představa, že Číňané v podzemce skutečně narazí na Kembu Walkera a další borce z NBA, působí jako hodně surreálná. A je třeba dodat, že je rovněž prakticky nereálná.

Zatímco tým okolo Tomáše Satoranského je dostupný a otevřený, což vyvrcholilo sobotní večerní tiskovou konferencí, Američané mají opět vlastní režim. Na minulé olympiádě v Riu dokonce přespávali na luxusní lodi, v Šanghaji se ubytovali stranou zbylých účastníků skupiny E a stejně tak i trénují.

Do haly Oriental Sports Center se oficiálně ještě nepodívali. Místo toho si ve městě pronajali jinou arénu, kde neplatí pravidla Mezinárodní basketbalové federace FIBA, nýbrž jejich vlastní „zákony“; také proto byl tým zatím přístupný pouze americkým médiím.

Co tedy podle jejich zpráv největší favorit mistrovství světa stihnul? Hráči si užívají společné večeře – naposledy si vychutnávali steak a mořského vlka – a stranou už zůstává slavný trenér Gregg Popovich. Těší ho, jak se jeho svěřenci čím dál více přátelí, a tak cítí, že bude lepší do jejich hovorů mimo palubovky nezasahovat.

Satoranský o bitvě s USA: Nesmí nás zdeptat. Kdo se vzdá, toho zničí

Tomáš Satoranský v přípravném utkání českých basketbalistů proti Koreji.

„Sblížili se opravdu za krátký čas,“ cituje Popoviche ESPN. „Týmová chemie kvete. Tohle by mělo hrát v náš prospěch.“

Pro zajímavost: i tiskovou konferenci v oficiálním termínu USA zrušily a trenér a vybraný hráč budou odpovídat přítomným médiím až v den zápasu, v neděli před polednem. Tedy necelých devět hodin před úvodním rozskokem utkání proti Česku (od 14.30 středoevropského času a 20.30 místního).

Českých zástupců – kouče Ginzburga a hvězdy Satoranského – se zahraniční novináři ptali například na to, zda před srážkou s obrem vidí na své straně i nějaké výhody. Třeba to, že bude duel o osm minut kratší než souboje v NBA.

„Ani ne. Mají hodně širokou rotaci a velké množství energie,“ opáčil český rozehrávač a trenér se usmál: „Výhody? Kromě Tomáše u nás nevidím výhodu na žádné z pozic. Ale my reprezentujeme celou zemi. Budeme dřít, chceme ukázat to nejlepší.“

Co ukáží Američané, se uvidí za čtyřiadvacet hodin. A pozitivní jistotou je, že se konečně ukáží světu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž