České basketbalistky Romana Stehlíková, Kristýna Minarovičová, Lenka Bartáková...

České basketbalistky Romana Stehlíková, Kristýna Minarovičová, Lenka Bartáková a Kateřina Novotná (zleva) slaví postup na mistrovství Evropy 3x3 do Rumunska. | foto: ČBF / Michaela Uhrová

Při rozhodujícím duelu vysvitlo Češkám slunce. Na ME 3x3 si zahrají

  • 2
České basketbalistky vybojovaly postup na zářijový evropský šampionát ve 3x3 v rumunské Bukurešti. Na kvalifikačním turnaji ve francouzském Poitiers vydřely postup výhrou 15:14 v rozhodujícím zápase s Polskem.

Češky hrající ve složení Kateřina Novotná, Romana Stehlíková, Kristýna Minarovičová a Lenka Bartáková potřebovaly ve své základní skupině skončit alespoň třetí ze čtyř, aby si udržely šanci na postup.

Nejlepší celek z čtveřice Francie, Bělorusko, Česko a Turecko postupoval přímo, druhý a třetí tým hrál křížem s týmy ze druhé skupiny.

Páteční část turnaje se svěřenkyním Michaely Uhrové vůbec nevydařila a po porážkách 11:13 s Běloruskem a 9:15 s domácí Francií byly Češky na pokraji vyřazení.

„Na kvalifikaci jsme odjížděly s nově poskládaným týmem kvůli zranění Andrey Ovsíkové a nemoci Romany Hejdové, takže jsme se první hrací den ještě sehrávaly,“ popisuje trenérka Uhrová. 

„Mrzela nás hlavně porážka s Běloruskem, které jsme měly jednoznačně porazit. V pátek nám dělal kromě slunce a vysokých teplot problémy i prudký vítr, který vadil naší střelbě z dálky,“ dodává.

Pro udržení šance potřebovaly nutně v sobotu porazit v přímém souboji o postup do play off Turecko. To se podařilo bez větších potíží, Češky se rozstřílely - 21:9.

V rozhodujícím zápase o postup na evropský šampionát bylo třeba zdolat celek Polska. Klíčový duel byl dlouho poznamenán nervozitou obou týmů, ale také zapadajícím sluncem, které svítilo na část hřiště i skrze desku a znepříjemňovalo zakončení z bezprostřední blízkosti.

Týmy se dlouho přetahovaly o každý bod, ani jednomu se nedařilo uskočit soupeři na větší rozdíl. K prvnímu náporu zavelela Lenka Bartáková, která dvěma koši a dvěma šestkami pomohla svému týmu k vedení 13:9.

Polky se nevzdaly a košem a dvojkou se dostaly na rozdíl jediného bodu, pak však odpověděly Stehlíková s Bartákovou a ani závěrečná dvojka Polska už nic nezměnila na výhře českého týmu 15:14.

„Lenka Bartáková je výborná hráčka z pětkového basketu a rychle se přeučila na 3x3. První den se hledala, ale v budoucnu může být velmi platná hráčka,“ chválila trenérka nový objev. 

Spolu s Češkami postupují na evropský šampionát celky Běloruska, Ukrajiny a Francie.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž