Katarína Hrabáková (v černém) z Karlových Varů útočí na koš české reprezentace. Brání ji Ilona Burgrová (vlevo) a Michaela Zrůstová

Katarína Hrabáková (v černém) z Karlových Varů útočí na koš české reprezentace. Brání ji Ilona Burgrová (vlevo) a Michaela Zrůstová | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Až slavné basketbalistky skončí... Deset tipů na hvězdy příští dekády

  • 14
Dvě členky ze stříbrného týmu na mistrovství světa basketbalistek už konec v národním týmu oznámily. Další Češky toto rozhodování čeká. Možná neodejdou za měsíc, snad ani za rok. Ale přesto se tak dříve či později stane. Jaká budoucnost čeká český basketbal?

"Bude to dost tvrdé. Chtělo by to mít hodně pracovitosti. Možná se dá využít úspěchu, že se budou mladé dívky na basket hlásit. Ale to je tvrdá práce na spoustu let. Momentálně výsledky mládežnických generací mnoho nadějí nedávají." Komu patří tato slova? Janu Bobrovskému.

Nechť i tato řeč slouží coby motivace desítce jmenovaných žen a dívek patřícím k největším nadějím českého basketbalu. A také mnoha dalším, které se do výběru nedostaly, ale které by v něm rády byly.

Michaela Zrůstová

(Valosun Brno, 23 let)

Michaela ZrůstováLoni střádala zkušenosti na univerziádě, letos už sbírala minuty v seniorském dresu během přípravných duelů. A o šanci na světovém šampionátu bojovala hodně srdnatě.

Sráží ji faktor, který provází i další jmenované: nedostatek vysokých hráček. Talentovaná křídla musejí často na pivota. Také Zrůstová si touto zkouškou dlouho procházela, přestože její budoucnost je dál od koše. To vědí v klubu i v reprezentaci.

Kateřina Hindráková

(Kara Trutnov, 22 let)

Trutnov - Hradec Králové: domácí Kateřina HindrákováMěl bych pro ni jeden úkol: nahradit Hanu Horákovou. Jakkoli vím, že to není role z nejsnazších. Po vzoru Horákové "za mlada" hraje Hindráková na pozici dva, obě jsou rychlé, rvavé. Dovedou získávat jeden míč za druhým.

Už šestým rokem získává trutnovská odchovankyně školu nejvyšší české soutěže a každým rokem tu její úloha stoupá. Zkušenost ze špičkové akce ale Hindrákové zatím schází.

Kamila Štěpánová

(VŠ Praha, 21 let)

Česko - Maďarsko: Kamila ŠtěpánováMá za sebou už jednu průlomovou sezonu. Po hříchu to nebyla ta uplynulá. Rok v Trutnově zvládla přece jen lépe než ten následující ve VŠ Praha. Příští měsíce mohou o její budoucnosti rozhodnout. Třeba si během nich vybojuje místo v USK.

Fyzické parametry na velký basketbal 190 centimetrů vysoká hráčka má. Je pivotkou moderního ražení. Je dostatečně silná pod košem a přesná při střelbě z dálky.

Kateřina Bartoňová

(ZVVZ USK Praha, 20 let)

Kateřina Bartoňová (v modrém)Z poličky se na ni usmívá trofej pro nejužitečnější hráčku mistrovství Evropy do šestnácti let. Ale to je nějaký pátek zpátky. V USK je už třetí sezonou a mnoho znalců ji touto dobou vidělo dál.

V klubu se bude nadále učit od světové šampionky Lindsay Whalenové. možná by jí ale prospěla vůdcovská úloha v menším klubu. Přes veškeré pochyby a otázky stále platí, že Bartoňová je největší českou nadějí na pozici střední rozehrávačky.

Alena Hanušová

(Frisco Sika Brno, 19 let)

Česko - Maďarsko: s číslem 17 Alena HanušováTalentované pivotce možná scházejí centimetry, ale určitě ne drzost a sebevědomí. Tradiční tahounka českých mládežnických výběrů dostane velký prostor v české lize a Eurolize.

Nedostatky Aleny Hanušové jsou jasné. S bohorovností sobě vlastní umí nastřádat několik ztrát či zbytečných střel za sebou anebo vypustit obranu. Tady musí zapracovat.

Petra Záplatová

(Kara Trutnov, 18 let)

Česká juniorská reprezentantka Petra Záplatová (vlevo) v duelu proti BěloruskuDalší trutnovský talent na rozehrávce. V lize už odehrála dvě kompletní sezony, patřila pevně do mládežnických reprezentací.

Následující rok nebude v jejím podání jenom sbíráním dalších cenných zkušeností od "motorové myši" Dariny Mišurové, ale také časem ukázat, kam až může v basketbalu jednou dojít.

Barbora Kašpárková

(Frisco Sika Brno, 18 let)

Mládežnická reprezentantka Barbora KašpárkováHovoří-li se o dorostenkách, které mají znovuobnovit slávu Frisca Brno, pak jméno Kašpárková padá jako jedno z prvních.

Její slavná teta Šárka si párkrát zahrála za Valosun Brno. To Barbora už skórovala v Eurolize. Z pozice podkošové hráčky míří na křídlo a díky velmi dobré střelecké ruce může uspět.

Martina Čepelková

(Sokol Hradec Králové, 18 let)

Martina Čepelková v českém dresu na mistrovství Evropy do šestnácti let pro rok 2008Další z bývalých pivotek, jejichž budoucnost je dál od koše. Na letošním evropském šampionátu do osmnácti let byla nejlepší českou střelkyní.

Po úspěšných dorosteneckých letech letos čeká Čepelkovou premiéra v nejvyšší soutěži. Bude to první prověrka jejích skutečných možností.

Tereza Vyoralová

(VŠ Praha, 16 let)

Tereza VyoralováZ tajného tipu na velkou hvězdu budoucnosti se stává tip veřejný. Přehled, ruku i bojovnost potřebné pro velký basketbal v sobě má.

Dva roky za sebou byla nejlepší Češkou na evropském šampionátu do šestnácti let, dařilo se jí i na turnaji osmnáctiletých. Dívka ze sportovní rodiny by letos měla učinit první krůčky v Ženské basketbalové lize.

Žaneta Dušková

(Studánka Pliska Pardubice, 16 let)

Žaneta Dušková (vlevo) ze Studánky Pardubice v duelu s Lokomotivou Karlovy VaryA do třetice ligový debut. Mladičkou pivotku nečeká stres. Nováček z Pardubic se chce basketbalem hlavně bavit a do velkého světa uvádět mladé naděje. Ona může být jednou z nich.

Dušková sice neměří ani 190 centimetrů, přesto se od ní pod košem čekají velké věci. Naváže na další odchovankyně východočeského basketbalu Michalu Hartigovou či Petru Kulichovou?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž