Ať Nymburk předělá plakáty, smál se Štec

  12:00aktualizováno  12:18
Prostějov - Do konce rozhodující semifinálové bitvy mezi Prostějovem a Mlékárnou Kunín chyběla vteřina a půl, když hostující pivot Marijo Bošnjak minul dva trestné hody. Ten druhý bezpochyby schválně. Novojičínští fanoušci však měli právě v těchto chvílích důvod k obrovskému jásotu. Jejich tým totiž o jeden bod vedl a domácí hráči už neměli čas, aby se pokusili nepříznivý výsledek zvrátit. Bylo rozhodnuto, Kunín postoupil potřetí v řadě do finále!

Páté utkání na prostějovské palubovce mělo téměř všechno, co má podobný zápas mít. Nechyběla mu ani bouřlivá divácká kulisa, o kterou se v hledišti starali domácí i hostující fanoušci. Vědět o sobě dávala především početná výprava z Nového Jičína, která své hráče neúnavně hnala do útoku a Warrick a spol. se jí za to odvděčili vynikajícím výkonem.

A byl to právě americký křídelník, kdo Kunín v úvodních minutách dokonale nastartoval. V první čtvrtině byl doslova k neudržení a do prostějovského koše nasázel šestnáct bodů! "Byl jsem naprosto soustředěný na hru, protože jsem si velice dobře uvědomoval, že už jde o všechno," komentoval Frederick Warrick svůj fantastický rozjezd.

"Dostali jsme se do situace, kterou velice dobře známe. Byli jsme v ní totiž i v loňském play-off. Všichni jsme byli před pátým zápasem pod velkým psychickým tlakem, ale právě proto, že jsme si už podobnou situací prošli, jsme na ni byli dobře připraveni. Je to pro nás velké vítězství!"

Warrick byl nakonec se čtyřiadvaceti body nejlepším střelcem svého týmu, navíc si díky deseti doskočeným míčům připsal svůj druhý double-double v letošním play-off. Svůj poslední koš sice zaznamenal už v 25. minutě, kdy zvýšil vedení svého týmu na 58:50, ovšem i přesto bezpochyby patřil k nejvýraznějším postavám včerejšího klíčového duelu.

"Přestože to bylo těžké, hráli jsme přesně tak, jak jsme chtěli. Will Chavis měl sice problémy s fauly, ale přesto jsme hráli s maximálním nasazením a byli jsme dostatečně agresivní, a to jak v obraně, tak i v útoku. Podařilo se nám držet toho, co jsme si před zápasem řekli a to bylo rozhodující."

Nejlepším hráčem zápasu byl zcela po zásluze vyhlášen Warrickův spoluhráč Marek Štec. Slovenský basketbalista byl hodně vidět zejména po přestávce, kdy si prostějovská obrana hleděla hlavně rozjetého Warricka a Štec jej dokonale zastoupil. V kritických okamžicích to byl právě on, kdo na sebe dokázal vzít odpovědnost a střílel důležité koše.

"Určitě to byl nejlepší zápas mé dosavadní kariéry," svěřoval se šťastný basketbalista krátce poté, co spolu se svými spoluhráči poděkoval fanouškům za podporu. "Moc jsem nevěřil, že budeme hrát potřetí v řadě finále. Prostějov má dobré družstvo s výbornými a zkušenými hráči, navíc měl výhodu domácího prostředí. Myslím si však, že domácí neunesli tíhu zápasu a byli příliš nervózní."

Štec zaznamenal patnáct ze svých devatenácti bodů ve druhém poločase. Patřila mu především třetí čtvrtina, ve které se blýskl deseti body. Mlékárna Kunín v této části hry vedla až o devět bodů, ale Prostějov své manko téměř vymazal. Když však svou ztrátu snížil na jediný bod, byl to právě jeden z novojičínských hrdinů, kdo přerušil téměř pětiminutové střelecké trápení hostů.

Čtyřmi body v řadě celý tým uklidnil a jeho trojka sedm minut před koncem přiblížila Kunín k vytouženému triumfu (64:73). "Snažil jsem se hrát co nejlépe v obraně i v útoku. Celkem mi to padalo, takže jsem samozřejmě rád," říkal skromně.

Do pohody se podle svých slov dostal hned na začátku druhého poločasu. Ve 22. minutě jej nezastavil ani Crispův faul a Štec trojkou a jedním trestným hodem upravil průběžný stav na 51:42 ve prospěch Mlékárny. "Potom už jsem si věřil a když jsem měl míč, tak jsem chtěl hrát většinou sám, protože jsem prostě věděl, že dám koš."

Třetí finále v řadě za sebou si v novojičínském dresu zahraje sedmadvacetiletý pivot Rostislav Pelikán. Také on si pochvaloval, jak hostům vyšel taktický plán. "Utkání se vyvíjelo přesně tak, jak jsme si plánovali," usmíval se hráč, který přispěl k postupu čtyřmi body, šesti doskočenými míči a dvěma bloky.

"Z obou stran to bylo nervózní, ale podle mě byli přece jen nervóznější domácí basketbalisté a to nakonec rozhodlo o našem postupu. Bylo to však opravdu hodně těžké. Hrálo se naplno, každý ztracený nebo naopak vybojovaný míč byl hrozně důležitý. Jsem moc rád, že se nám podařilo vyhrát."

Mlékárna Kunín tedy stejně jako v loňské semifinálové sérii vyřadila svého soupeře po výsledku 3:2 na zápasy. Experti sice letos favorizovali spíše Prostějov, ale ambiciózní klub do finále ani na druhý pokus neproklouzl. "Soupeř si možná finále zasloužil, ale na to se nehraje," prohlásil Pelikán.

"Myslím si, že Prostějov byl až zbytečně moc přeceňovaný. Přitom my jsme s ním v průběhu sezony odehráli řadu vyrovnaných zápasů. Nebylo to tak, že bychom si v semifinále vyloženě věřili, ale věděli jsme, že na něj s trochou štěstí máme a to se potvrdilo. Postoupil šťastnější tým."

V bitvě o titul se Mlékárna Kunín opět střetne s Nymburkem. A bude v podobné roli, jakou si vyzkoušela v semifinálové sérii. Papírovým favoritem je opět soupeř. "Bude to určitě hodně těžké, vždyť nás čeká nejlepší tým ligy," podotkl Frederick Warrick. "Musíme hrát tak, jak jsme hráli v posledním utkání v Prostějově. Agresivně a s maximálním nasazením. Jedině tak máme šanci."

Na další prestižní souboj s obhájci mistrovského titulu se těší i Marek Štec. "Slyšel jsem, že Nymburk už měl před naším pátým semifinálovým zápasem přichystané plakáty na finále s Prostějovem, což nás docela vyhecovalo," rozesmál se pětadvacetiletý hráč. "Tak teď musí ty plakáty rychle předělat, což ho bude stát nějaké peníze."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Aktualizujeme Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Tři české jachtařky pro Paříž. Kvalifikovaly se i Burská s Tkadlecovou

25. dubna 2024  20:54

Český jachting bude na olympijských hrách po windsurfařce Kateřině Švíkové zastupovat i posádka...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...