Kateřina Elhotová a Tomáš Satoranský jako nejlepší basketbalisté roku

Kateřina Elhotová a Tomáš Satoranský jako nejlepší basketbalisté roku | foto: ČBF / Václav Mudra

Bez živého publika, zato v přímém přenosu. Basketbalista roku vyhlásí vítěze

  • 1
Ve středu večer budou korunováni nejlepší hráči a hráčky uplynulé basketbalové sezony. Vítězství v anketě Basketbalista roku obhajují Tomáš Satoranský a Kateřina Elhotová. Jediný český zástupce v NBA Satoranský může sedmým prvenstvím překonat Jiřího Welsche a stát se samostatným rekordmanem. Elhotová má možnost s pěti triumfy vyrovnat historicky nejúspěšnější Evu Hlaváčkovou Vítečkovou.

Vyhlášení proběhne kvůli protikoronavirovým opatřením a omezením bez slavnostního večera jen v přímém přenosu na programu ČT Sport od 21:00.

Po obnovení ankety po pětileté pauze v roce 2012 se v mužské kategorii dostali na trůn jen Jan Veselý (2012, 2016 a 2017) a Satoranský (2013 až 2015, 2018 až 2020), který útočí na čtvrtý triumf za sebou a je znovu favoritem.

Devětadvacetiletý Satoranský v uplynulé sezoně sehrál v NBA za Chicago 58 utkání a měl průměr 7,7 bodu, 4,7 asistence a 2,4 doskoku. Na začátku srpna byl vyměněn z týmu Bulls do New Orleans.

Také jedenatřicetiletá Elhotová může usednout na trůn počtvrté za sebou. Nejlepší českou basketbalistkou se stala poprvé před pěti lety. Mezitím v roce 2017 vyhrála Alena Hanušová, což bylo v době, kdy Elhotová vynechala většinu sezony kvůli narození syna a vrátila až na závěrečné zápasy.

Dosavadní opora USK Praha, která po červnovém mistrovství Evropy přerušila kariéru a věnuje se rodině, se dělí se čtyřmi triumfy o druhé místo s triem Helena Malotová-Jošková, Milena Jindrová a Anna Kozmanová.

Svými hlasy o vítězi za klubovou sezonu 2020/21 a reprezentační rok 2021 rozhodli trenéři, hráči, vedení federace ČBF a novináři. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž