Blake Schilb (vpravo) z Galatasaray Istanbul útočí na koš Panathinaikosu Atény...

Blake Schilb (vpravo) z Galatasaray Istanbul útočí na koš Panathinaikosu Atény přes Alessandra Gentileho. | foto: Archiv Euroligy

Talent šel v otcových stopách. Po čtvrtroce ho z Panathinaikosu vymetli

  • 0
Loni v létě si vybíral z euroligových nabídek a taky zvažoval, zda přece jen už není ten správný čas zkusit NBA. Teď nemá italský basketbalový talent Alessandro Gentile žádné spoluhráče a během čtvrtroku přestal být prospěšný dvěma klubům. Co se to s ním děje?

Gentileho italské období jsme mapovali loni v prosinci v příběhu jeho dosavadní sportovní kariéry. (Článek najdete zde.) Nyní jen shrnutí: až do roku 2015 byl největší nadějí basketbalu na Apeninském poloostrově, ale pak se jeho kariéra zasekla.

Částečně za to mohla zranění, částečně... Těžko určit, kde je problém. Snad si příliš vzal k srdci, že se jeho dráha komplikuje.

Gentile hrál v první polovině této sezony bídně v Olimpii Milán, a tak se s klubem dohodl, že to zkusí jinde, mimo Itálii.

Nakonec si tenhle čtyřiadvacetiletý křídelník vybral nabídku Panathiaikosu - a než se na jeho výkony v řeckém prostředí stihl kdokoli zaměřit, Gentile v Aténách skončil.

Nové angažmá už ani nehledá. Bude se sám připravovat doma v Miláně, rád by reprezentoval a na začátku přípravy na další ročník se bude znovu hlásit v Olimpii. V nejbohatším klubu Itálie, který je součástí módního impéria Giorgia Armaniho, má Gentile ještě dva roky platnou smlouvu.

V Řecku už o něj nikdo nestojí. Myšlenky, že by ho snad Panathinaikos z Milána vykoupil, jsou zapomenuty. Vždyť tu byl ještě mnohem horší než v Olimpii.

A přitom to začalo tak slibně, alespoň co se týče slov. Alessandro v Panathinaikosu navazoval na svého otce Nanda. Ten tu hrál v letech 1998 až 2001, slavil jeden euroligový triumf a tři ligové primáty.

„Chci se tady usadit,“ dával Gentile mladší předvánoční naděje aténským fanouškům. Ozdoben zeleno-bílou šálou se rozpovídal, jak se mu právě splnil sen. „Po takových letech se do Atén vracím. Snad půjdu ve stopách svého otce. Hodlám přinést to, co Panathinaikosu zrovna chybí,“ tvrdil do nastavených diktafonů.

Jenže hráče, který by v Eurolize dával 3,2 bodu a doskakoval 2,2 míče na zápas, v Panathinaikosu věru nepotřebovali. A hráče, který proměňuje jen 36 procent střel z pole, který trefí jen každou pátou trojku a který má 22procentní trestné hody, si mohou Italové nechat...

Gentilemu vyšel lednový duel s Anadolu Efes Istanbul (15 bodů a pět doskoků při výhře 92:81). Jinak to opravdu nestálo za řeč.

„Stále se hledám. Ale nic nevzdávám... Basketbal jsem hrát nezapomněl. Snažím se zlepšit svou střelu, můj problém je v hlavě,“ svěřil se v únoru.

Na prahu března důvěru Panathiaikosu ztratil. Nebyl to zrovna šok, když se objevila slova katalánského kouče XavihoPascuala: „Promluvil jsem si mezi čtyřma očima s AlessandemGentilem. Po tomto rozhovoru vám mohu sdělit, že už s ním pro tuto sezonu do sestavy nepočítám.“

Gentile dostal možnost s týmem dál trénovat. Tu však nevyužil a rozloučil se.

Nové angažmá už nenašel. Došlo sice na raná jednání s Bayernem Mnichov a Hapoelem Jeruzalém, u toho však zůstalo. Risk třetí nepovedené štace v jednom ročníku je možná i zbytečný.

Co bude dál? Začne Gentilemu zase fungovat hlava? Anebo se jeho talent zcela vypaří?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž