Kolínský rozehrávač A. J. Walton oslavuje během Utkání hvězd NBL.

Kolínský rozehrávač A. J. Walton oslavuje během Utkání hvězd NBL. | foto: ALK / Václav Mudra

Mistr zisků, pes obranář, tvůrce i mentor. Děčín vsadil na Waltona

  • 4
Basketbalový Děčín našel náhradu za svého dirigenta Ondřeje Šišku, který se přesunul do Kolína. Na pozici rozehrávače angažoval zkušeného amerického tvůrce hry Anthonyho Lamonta „A. J.“ Waltona Jr., který před časem působil právě v Kolíně.

„Jsem nadšený, že se stávám členem děčínské rodiny a že budu zpět v Česku,“ uvedl na klubovém webu Válečníků novic, který se těší na výborné fanoušky Děčína.

Jedenatřicetiletý rodák z Little Rock v Arkansasu je světoběžník. Absolvent jedné z nejprestižnějších amerických vysokých škol Baylor University poprvé v Evropě působil v polské Gdyni, kde patřil mezi nejlepší ligové hráče a v zisku míčů dokonce dominoval. Pak se přesunul do Koszalinu, následoval slovenský Svit, kde byl nejlepším hráčem ligy v asistencích i ziscích.

V Kolíně potom dosahoval úctyhodných 17,2 bodu (čtvrtý střelec soutěže), 5,3 doskoku, 5,9 asistence (pátý v lize) a 2,6 zisku (lídr ligy). Neúplný ročník 2019/20 strávil v dalším polském týmu Enea Astoria Bydgoszcz, následovala kratší štace v Kosově a comeback do Svitu.

„Herní přehled, řízení hry, skvělá obrana - to jsou hlavní atributy A. J. Waltona, na kterého nechceme nahlížet jako na náhradu za Ondru Šišku, ale především jako na zkušeného rozehrávače, který nám má pomoct dosáhnout stanovených cílů,“ řekl trenér Tomáš Grepl. „Na A. J. si pamatujeme z NBL, dostali jsme na něj spoustu kladných referencí, navíc měl enormní zájem za Děčín hrát. Po několika rozhovorech je připravený nejen na svojí herní roli, ale také na mentorování mladších hráčů ve hře i v tréninku.“

Jak zmiňuje portál Válečníků, zajímavý je Waltonův počin ve čtvrtfinálovém utkání slovenské ligy s Lučencem, kdy se těsně přiblížil k nevídanému zápisu quadruple double. Dělil ho od něj pouhý jediný zisk. Dal totiž 13 bodů, doskočil 11 míčů, zařídil 10 asistencí a měl 9 získaných míčů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž