Finiš stovky na loňské Zlaté tretře.

Finiš stovky na loňské Zlaté tretře. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Program Zlaté tretry se zrodí v létě. Které hvězdy budou k mání?

  • 0
Světové atletické mítinky se vinou pandemie koronaviru přesouvají na konec léta a na podzim. Týká se to také Zlaté tretry Ostrava, která se původně měla konat tento týden v pátek. Nově podle kalendáře Mezinárodní atletické federace bude na Městském stadionu v Ostravě v úterý 8. září.

„Zlatá tretra Ostrava pevně patří do kalendáře české i světové atletiky, a proto mě velmi těší, že se nám pro ni podařilo v neobyčejné konkurenci získat náhradní termín,“ uvedl majitel pořádající agentury TK Plus Prostějov Miroslav Černošek.

Pandemie škrtla i Londýn, atleti zahájí Diamantovou ligu v srpnu v Monaku

V září se těsně před Tretrou uskuteční čtyři mítinky - Lausanne, Brusel a Paříž v rámci Diamantové ligy a 6. září v Chorzowě závody Kontinentálního zlatého okruhu, do něhož spadá i ostravské klání.

„Jsem rád, že Zlatá tretra Ostrava má významné postavení ve světovém kalendáři jednodenních mítinků ve společnosti Diamantové ligy a partnerských podniků Continental Tour Gold,“ podotkl v tiskovém prohlášení ředitel Tretry Jan Železný.

Manažer Zlaté tretry Ostrava Alfonz Juck nemá obavy, že by kvalita ostravské soutěže jejím odložením a zvýšenou konkurencí dalších na září odsunutých závodů utrpěla.

„Pokud vím, tak většina atletů směřuje své plány na srpen a září,“ uvedl Juck. „Pokud jde o zahraniční hvězdy, vše bude záležet na možnostech cestování. Chceme však tradici Zlaté tretry udržet. Její program poskládáme podle možností, jaké budou začátkem září. Jsme realisté.“

Pořadatelé plánují, že disciplíny pro letošní Tretru představí v červenci. „V úvahu bereme možné starty nejlepších českých atletů a těch, kteří budou dostupní ze zahraničí,“ řekl Alfonz Juck. 

Atletům také končí pauza, čekají je první závody

Městský stadion v Ostravě bude 5. června hostit jeden z šesti malých atletických mítinků, na nichž se představí české hvězdy. Přesný program disciplín zatím atleti neznají. „S vedením Českého atletického svazu ho upřesňujeme, ale měly by tam být i poněkud neobvyklé tratě,“ uvedl ředitel SSK Vítkovice Oldřich Zvolánek. Běžci se mají utkat na 60, 150, 300 a 1 000 metrů. „K tomu plánujeme i tři kilometry a výšku žen.“ Upozornil, že na startu budou především nejlepší atleti z regionu - Zdeněk Stromšík, Simona Vrzalová, Jakub Zemaník, Jana Slaninová a Bára Sajdoková.

„Už je potřeba, aby se začalo závodit, protože soutěže měly jet od konce dubna a nebylo nic,“ připomněl Oldřich Zvolánek odklady závodů kvůli pandemii koronaviru. „U dospělých to ani tolik nevadilo, ti vydrží, ale u dětí jsme začali pociťovat úbytek. Jen trénovat, trénovat a nesoutěžit je pro ně složité.“

Závody už ale rozjedou i děti. První ve Vítkovicích bude čtvrteční pětiboj mladších žáků. Až 168 mítinků po celé republice bude pro mladé atlety různých věkových kategorií 1. června. „Mimo jiné budou na stadionech ve Frýdku-Místku, Opavě, Třinci, Kopřivnici, Hošťálkovicích, Karviné a dalších,“ dodal Oldřich Zvolánek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž