Za rekord dostane syn jméno Amsterdam

  • 3
Praha - Haile Gebrselassie září. Manželka Alem mu brzo ke třem dcerám porodí syna. A ten možná dostane přezdívku Amsterdam. Pokud jeho otec, famózní etiopský vytrvalec uspěje v neděli v nizozemské metropoli při pokusu o zlepšení světového rekordu v maratonu - času 2:04:55 hod. Paula Tergata z Berlína 2003.

Dlouhá léta soupeřil nevysoký usměvavý Etiopan s vytáhlým Keňanem na dráze. Postupně ji oba opustili.

Tergat po olympijských hrách v Sydney, kde ve finiši běhu na 10 000 m prohrál s etiopským rivalem o setiny. Gebrselassie po loňských hrách v Aténách, kde ve své výstavní disciplíně skončil pátý.

Oba závodí na silnici. Tergat je od roku 2003 držitelem historicky nejrychlejšího času v maratonu, v Berlíně zvládl trať dlouhou 42,195 m za 2:04:55 hod.

Gebrselassie zvládl svůj dosud jediný maraton, před třemi lety v Londýně za 2:06:35 hod. Před několika týdny se zaskvěl v Tilburgu nejlepším časem historie v běhu na 10 mil (44:24 min).

A v neděli má políčeno na světový rekord svého velkého soka. "Bylo by to skvělé, ale taky budu šťastný i za osobní rekord," tvrdí dvojnásobný olympijský vítěz.

Na jaře se chystal na maraton v Londýně, jenže zranění achilovky nepustilo čtyřnásobného mistra světa na start. Intenzivní léčba problémy zahnala. "Jsem v dobré formě, nemusím se zabývat žádným zraněním," dodává.

Na trénink pěje superlativy. Na Nizozemsko také, země jeho manažera Jose Hermense mu přirostla k srdci. "Nizozemsko je jako moje druhá vlast," říká. "Už mám tady za sebou hodně závodů a v Tilburgu dokonce se mnou lidé absolvovali část tratě, takže jsem si jistý, že mě povzbudí i v neděli."

V Amsterdamu jej čeká rychlý maraton - loni zlepšil Keňan Robert Cheboror traťový rekord na 2:06:23 hod.

Meteorologové slibují slunečné počasí a teploty kolem patnácti stupňů. "Jenže v Amsterdamus e počasí mění rychle," je si vědom Etiopan.

Jako jediný si v neděli nepřipne na trikot startovní číslo. Poběží s nápisem "Haile" na hrudi. Pomáhat mu budou tři vodiči, na občerstvovacích stanicích bude hledat svoje lahve s iontovými nápoji. Ne s vodou, jako před lety v Londýně. "Tam jsem pil celý závod jenom vodu a na konci už mi byla zima a unavený," vzpomíná.

Před třicátým ročníkem maratonu v Amsterdamu zůstává klidný. A mírně optimistický. "Manželka má pro syna vybrané jméno Nathan, ale pokud překonám světový rekord, bude mít přezdívku Amsterdam," říká Haile Gebrselassie s úsměvem na rtech.

Jestliže si v neděli na konto připíše "pouze" osobní rekord, stane se nejlepším  maratoncem letošní sezony. Žádný z jeho soupeřů se ještě letos nedostal pod hranici 2:07 hod. Keňan Felix Limo zvládl závod v Chicagu o dvě vteřiny pomaleji.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž