Prostě Víťa. Takový zvláštní oštěpařský král

  13:32
Helsinky (Od zpravodaje MF DNES) - To je "prostě Víťa". Tak o něm často mluví. Do žádné škatulky nezapadá. Vítězslav Veselý je svůj. V 21 letech ukončil oštěpařskou kariéru a šel na úřad práce. A v 29 letech se stal mistrem Evropy!
POLETÍ? Oštěpař Vítězslav Veselý na mistrovství Evropy v Helsinkách.

POLETÍ? Oštěpař Vítězslav Veselý na mistrovství Evropy v Helsinkách. | foto: Reuters

Víťa je svůj a zůstane svůj. "Cosi speciálního. Ale kdyby byli všichni stejní, je to nuda," říká šéftrenér Tomáš Dvořák. Když se řekne Veselý, co první ho napadne? "Pohled do země a čepice na hlavě."

Ženy to vidí jinak. Veselý? Slaďoučký kluk se zasněným pohledem, uslyšíte i v Helsinkách. "Jeden z nejskromnějších," charakterizuje jej kouč Jan Železný. "Moravák jako já. Trochu uťápnutej a fakt hodnej," tvrdí Dvořák.

V každém případě je evropský šampion oštěpařů introvert. A navenek flegmatik. Aby někdy zakřičel? Nadával? "Tak to nevím, co by se muselo stát," říká sám.

Když loni nastoupil na přijímač, aby se v Dukle stal vojákem z povolání, nadávali mu. "Hlavně než jsem se naučil chodit správně upravený, každý den oholený a skládat si věci do komínku."

Přesto se nepleťme. Tvář flegmatika je též maskou. Pod ní je mimořádně hloubavý chlapík. "Dokáže dlouze dumat nad vším možným," přitaká Železný. Kolegyně Barbora Špotáková vypráví: "Občas Víťa o něčem přemýšlel natolik usilovně, že nemohl dva dny spát a chodil pak jak mrtvola." Veselý neoponuje: "Věcem, které dělám, chci pořádně rozumět."

Jakmile však dojde na závod, nahodí image flegmatika. Železnému se to líbí. "Tahle poker face je výhoda. Soupeři neví, co si myslí, a začnou mít strach."

Pamětníci tvrdí, že je obtiskem Železného zamlada. Ten toho také moc nenamluvil. A zastával i tento Veselého názor: "Životosprávu fanaticky nedodržujeme. Hlavní je, aby měl člověk pohodu na výkon."

Rovněž vítěznými gesty neplýtvají. "Já taky nikdy nelítal kolem stadionu," vzpomíná Železný. "Víťa je stejný typ. On tu radost neuvěřitelně prožívá uvnitř. I když navenek ji nedá najevo."

Přitom nechybělo mnoho, a ti dva se nikdy nesetkali. V 21 letech toho měl Veselý plné zuby. Zranění, zranění, zranění. Problémy s kotníkem, ramenem, úponem lokte. Z hodu oštěpem se pro něj stal hod s bolestí. Žádná rada nepomáhala. Ani ledová léčba v kryokomoře. Nic.

Mám práci. V hudební škole

Další trápení je zbytečné, usoudil a ukončil ve Zlíně kariéru. Šel na pracovní úřad, hledal si práci. "Začal jsem dělat v kanceláři hudební školy administrativu."

Jeho oštěpařský talent zachránil až dopis z pražské FTVS. Vida, přijali ho. Loket sice bolel dál, ale když už ho do té Prahy vzali, zkusil tam znovu trénovat. A ono to šlo. Aspoň občas. V roce 2006 odházel v dresu Sparty tři závody, víc tělo nedovolilo. Ale v jednom z nich si zlepšil osobák k 76 metrům.

Pak se to stalo. "Taková souhra mnoha náhod." Měla změnit jeho život. Jan Železný právě hledal vhodné typy pro svůj trenérský rozjezd. Tehdy světovému rekordmanovi zavolal bývalý koulař Remigius Machura a dohazoval: "U mě na Spartě trénuje takový zvláštní borec. Ale něco v něm je."

Železný si Veselého omrkl na tréninku. Moc se mu líbil. "Víťa byl vážně dobrý, akorát měl dlouho zdravotní problémy a do žádného střediska ho proto nevzali," říká dnes. "Což je důkaz, jak někdy talenty utečou lidem mezi prsty." Domluvili se: zkusí to spolu.

Thorkildsen? Je to jen člověk

Nejprve se museli navzájem oťukat. I Železný nějaký čas přivykal specifickému druhu komunikace s věčně přemýšlejícím Veselým. Když svěřenec poprvé přehodil osmdesátku a probil se do finále her v Pekingu, nabídl mu kouč tykání. Ale zůstali u vykání. "Je to tak lepší," soudí Veselý. "Železňák je člověk, k němuž vzhlížím a vážím si ho. Vykání mi přijde přirozené."

Další průlom nastal zkraje sezony 2010. Na malém mítinku v Olomouci se rázem zlepšil o 4 metry, až na 86,45 a o hvězdách Thorkildsenovi a Pitkämäkim řekl: "Taky jsou to jen lidi a mají výkyvy. Není to úplně bláhová představa, že bych je mohl porážet."

Jenže hod z Olomouce byl zatím jen vzácnou výjimkou. Stále před nimi byla dlouhá cesta, lemovaná dalšími zdravotními maléry. Veselého výkonnost připomínala horskou dráhu: nahoru-dolů-nahoru-dolů. "Když nejste zdravý, hlava se té bolesti brání, nedokáže se uvolnit a udělat pak při hodu technicky to, co má," líčil.

Přesto se celou tu dobu učil. Dozrával. "Oštěp se učíte léta," říká Dvořák a ukazuje na mnohé neúspěšné mladíky v Helsinkách. "Ti do toho buší jak hluchý do vrat a skutek utek. Oštěp je o jistotě, o timingu, o tisícinových nuancích. S ním se nic nedá udělat naráz ani postupně, s ním musíte vše sladit."

Letos v zimě přišla skvělá zpráva: Veselého konečně nic nebolí, zdraví drží. Ruku v ruce s touto zvěstí přicházel klid v hlavě – a za ním stabilní výsledky. Ze šesti závodů jich vyhrál pět včetně toho o evropský titul. Svět se lekl.

Ty stožáry vypadají chatrně

Neznamená to však, že by už nespekuloval o všem možném. "Hloubá pořád," ujišťuje Železný.

Cesta do Londýna

Letošní starty (DL = Diamant. liga)

DL Šanghaj 1. místo (85,40)
Zlatá tretra 1. místo (85,67)
DL Eugene 2. místo (83,78)
DL Oslo 1. místo (88,11)
MČR Vyškov 1. místo (81,15)
ME Helsinky 1. místo (83,72)

Co ho nyní čeká 6. července:
DL Paříž
8. srpna: olympijská kvalifikace
11. srpna: olympijské finále     

Jak se to projevuje? Třeba při helsinské kvalifikaci. Neustále diskutuje s koučem, jak zařídit, aby mu krátký rozběh posunuli, až trenér povídá: "To se posunout nedá, nad tím nepřemýšlej. Ty musíš vymyslet, jak půjdeš a jak hodíš limit, ne co uděláš se zábradlím."

Veselý jde, hodí, zachrání postup. A kouč ho chválí: "Sice furt nad něčím dumá, ale už přišel na základní věci, co si musí hlídat: rytmus a podržet si ruku."

Vítězí ve finále, kde mu po intervenci Železného organizátoři rozběh prodloužili, jde si pro medaili a přemýšlí zase: "Ty stožáry na vlajky vypadají chatrně." Až emotivní náboj ceremoniálu rozněžní i Veselého duši. "Bylo to vážně dojímavé. Draly se mi slzy do očí."

Vzápětí se vrátí do svého obvyklého stavu "prostě Víťa". Ne, vitrínu na medaile neplánuje. Dívat se na ni? Proč? "To není můj styl. Klidně bych tu medaili prodal, být to na dobrou věc," říká a s koučem ji zapíjejí v helsinské restauraci Vltava, kde čepují šest druhů českého piva.

Už za 40 dnů může držet další. Tu nejcennější. Olympiádě podřídil vše. Kvůli ní přerušil studium na FTVS. Ustojí však náhlé převtělení do role jednoho z největších favoritů? Nesesype se? "Ne! Není sesypávací typ," říká Dvořák. "Teď už je schopen hodit všude a za jakýchkoli podmínek."

Kdy se jeho životní závod v Londýně uskuteční, vám zatím Veselý nesdělí. "Ještě jsem datum nenastudoval." Tak tedy: stane se tak 11. srpna. Tu sobotu může navázat na olympijskou zlatou nit svého kouče.

Oštěpem poprvé házel ze sjezdovky

ŠAMPION. Oštěpař Vítězslav Veselý po zisku titulu mistra Evropy.

V Hodoníně je lesopark a v něm atletický stadion. Malého Víťu Veselého sem jednou přivedl táta, právě když tu házel Zdeněk Adamec, tehdejší reprezentant. "To je velký pan Oštěpař," slyšel Víťa.

Atletika se mu líbila, a tak se v 5. třídě přihlásil k talentovým zkouškám do atletické třídy. Ze stovky uchazečů brali 30. Skončil druhý. Hodonínský stadion se stal jeho domovským. Už dřív při tělocviku vynikal s krikeťákem, jenže ve třídě hlavně běhali, běhali a zase běhali. "Což některé děti brzy přestalo bavit. Bylo to málo rozmanité."

Oštěpem si poprvé mrštil až ve 14 letech. Náhodou. "Na soustředění na Čertovy kameny ho vzal trenér Lípa. Tak jsem ho hodil ze sjezdovky dolů. Protože jinde se tam házet nedalo."

Při prvním opravdovém závodě jej poslal na 36 metrů. V patnácti byl v Plzni žákovským mistrem republiky. "Přitom jsem ani neměl oštěpařské tretry, házel jsem v běžeckých, bez hřebíků."

Přesto dál v první řadě běhal, získal mládežnický titul v přespolním běhu. S oštěpem byl samorost. "Bral jsem ho do ruky tak dvakrát týdně." Ve 2. ročníku střední školy si řekl: "Musím s tím svým sportováním něco udělat, aby mělo smysl."

V Hodoníně, kde chyběl oštěpařský trenér, smysl neviděl. Opustil tedy lesopark, stadion se škvárovou drahou i školu a vydal se do Zlína na Obchodní akademii a za trenérem Jaroslavem Halvou, jenž kdysi v Banské Bystrici vedl Jana Železného. Aniž to tušil, zahájil tak i pouť za Železným...

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Sladká pomsta. Ústí svléklo Pardubice do naha a podruhé slaví semifinále

24. dubna 2024  21:11

Natřískaná hala burácela a slavila, domácí hrdinové si pořizovali tradiční, tentokrát hodně...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

ONLINE: Liverpool bojuje o čelo, hraje derby s Evertonem. V akci i United

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  20:45

Sledujeme online Lídr tabulky sice o tři body utekl, ale fotbalisté Liverpoolu se mohou na Arsenal záhy dotáhnout....

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...