Moje kariéra se blíží finiši, řekl Bolt. Mluvil i o snech či o dopingu

  • 13
Král si někdy dává na čas. U Usaina Bolta to trvalo přesně 27 minut – o tolik se zpozdil jeho příchod na tiskovou konferenci. Zdržela jej objednávka jídla na hotelový pokoj. Když pak předstoupil před novináře, nevinným výrazem a rozpřaženýma rukama v žertu gestikuloval: „Já to nebyl.“ A dalších dvacet minut odpovídal.

Byl to Bolt, jakého lidé mají rádi: uvolněný, veselý, spontánní. „Co se mi vybaví jako první, když se řekne Česko? Vážně to chcete vědět? Zima,“ rozesmál se.

Na ostravské Zlaté tretře je už pravidelným hostem, nyní si poprvé dopřál zastávku v Praze, aby ocenil šampiony dětského závodu Čokoládová tretra. Ale byla to návštěva věru blesková, hned po tiskové konferenci jej čekal let do Ostravy. „Chci si odpočinout a večer si ještě zatrénovat, abych byl připravený na páteční závod,“ líčil fenomenální sprinter před zaplněným sálem.

Prvně byl v Česku v roce 2006, nyní tak má desetileté „výročí“.

Jak se Usain Bolt za těch deset let změnil?
Jsem o něco starší. Jsem taky dospělejší a od té doby mi přibylo pár medailí a nějací fanoušci. Snad jsem pár lidí inspiroval. Bylo to dobrých deset let.

Co vás vlastně skoro každý rok nutí vracet se do Ostravy?
Několik věcí. Tady Alfons (Juck, vedle něj sedící manažer mítinku) je opravdu super milý chlap. Taky si užívám, že je na tribunách vždycky plno a atmosféra je výborná. No a miluju tu botu, co se rozdává vítězům Zlaté tretry. Je fakt cool, je to jedna z mých oblíbených věcí. Tohle všechno mě nutí sem jezdit.

Po vaší první stovce sezony za 10,05, kterou jste běžel o víkendu, se objevily zprávy o drobných zdravotních potížích. Jak jste na tom?
Cítil jsem zadní stehenní sval a musel k doktorovi, ale léčba probíhá dobře. Je mi lépe, v úterý už jsem trénoval. Řekli mi, že v pátek bude hezké počasí - tak doufám, že to vyjde. Rád bych v Ostravě běžel pod 9,90.

Vedle vás bude na stovce i Ashton Eaton, fenomenální desetibojař. Které z jeho disciplín byste se vy bál nejvíce?
S vícebojaři jsem mnohokrát mluvil a vím, jak musí makat, jak tvrdé to mají. Nebojím se, jen tyčku bych asi nezkoušel, to není nic pro mě. Ostatní disciplíny bych asi s trochou tréninku zvládl. Možná na závěrečné patnáctistovce bych měl problémy (úsměv).

Malý atlet, Usain Bolt a selfíčko. Momentka z pražského mítinku Čokoladová...
Usain Bolt byl hostem pražského mítinku Čokoládová tretra určeného pro malé...

Usain Bolt v Praze mnoha svým malým fanouškům dopřál pořádně cenné selfie.

Vaši kariéru mnozí metaforicky popisují jako běh po atletickém oválu. Ve které fázi této imaginární čtyřstovky se momentálně nacházíte?
Určitě v cílové rovince a blížím se finiši. Jen nevím, jak blízko nebo daleko od cílové čáry jsem. Jsem šťastný, že už je 300 metrů za mnou, že jsem měl takovou kariéru. Blíží se závěr a já chci, aby byl co nejlepší.

Kdy skončíte? Už jste nabízel různé odpovědi...
Nejčastěji jsem zmiňoval mistrovství světa v Londýně 2017, ale trenér mi říká, ať už to neopakuju a nechám všechno otevřené; ať se rozhoduju rok od roku. Uvidíme. Závodění mě stále baví a kdybych věděl, jak míň trénovat a přitom běhat stejně rychle, zůstal bych hodně dlouho. To mi věřte.

Jak moc trénink bolí?
Moje tělo prostě stárne. Potřebuje více masáží, více ledových van, více odpočinku. V tomto jsou na mě kladeny větší nároky, než když jsem byl mladší. Musíte si na to zvyknout, ale já vím, co chci. Vím, kdy je třeba se obětovat. Tlačím na sebe sám.

Baví vás po letech ve špičce ještě stále koloběh vrcholového sportovce?
Cestování a závodění je pořád stejně zábavné, trénování nenávidím čím dál víc. Ale jinak si většinu běžných věcí užívám, někdy i tiskové konference. Dělám to, co mě baví. Jelikož je to zároveň moje práce, jsem šťastný.

Vaše úchvatné světové rekordy na stovce a dvoustovce jste ustanovil před sedmi lety. Věříte, že je ještě dokážete vylepšit?
Určitě! Vždycky říkám, že nic není nemožné - to je moje motto. Makám na tom každý den a pokud budu do olympiády pokračovat po správné cestě, můžu je posunout. Určitě tedy rekord na 200 metrů; hodně se zaměřuju na to, abych dvoustovku zaběhl pod 19 vteřin. To bych opravdu rád.

Bolt a tenis? Ten mi nejde

Usain Bolt si na tiskové konferenci v Praze hraje na tenistu.

V Praze dostal Usain Bolt jako dárek zlatem zářící tenisovou raketu, ale se smíchem přiznal: „Moc dobrý v tomhle sportu nejsem. Jednou jsem tenis zkusil se sousedovým dítětem na jeho tréninku, ale vážně mi nejde. Abych pravdu řekl, tenhle dárek moc nevyužiju.“ Jako by to chtěl potvrdit tím, že si při odchodu z tiskové konference v chůzi pinkal s míčem, ale brzy mu spadl...

Mimochodem, na olympiádě v Riu se poběží na modrém povrchu...
Pokud bych se chtěl zabývat historií, měl bych z toho mít docela radost, protože jsem naposledy na modré dráze zaběhl stovku 9,58. V Berlíně (na mistrovství světa 2009) to vyšlo, těším se na další pokus.

V Praze jste se setkal s dětmi na Čokoládové tretře. Mnohým z nich se nejspíš splnil sen. Vzpomenete si, kdy jste vy zatoužil stát se atletem?
Když jsem v televizi koukal na Michaela Johnsona a on změnil světový rekord na dvoustovce. V tu chvíli jsem si řekl: Já chci být jako on, chci být olympijským šampionem! O rekordech jsem nesnil, o zlatu z her ano.

Jste vzorem pro spoustu mladých lidí na planetě. Co byste jim rád vzkázal?
Dětem bych chtěl říci, že nejdůležitější je oddanost vůči sportu a tvrdá práce. Sněte ve velkém! Můžete dosáhnout spousty věcí. Taky bych si jako malý nikdy sám sebe nepředstavoval zde, ale díky tvrdé práci a lidem okolo mě se to povedlo.

Sport má i svou horší stránku. Dopingové kauzy bují, nyní se dokonce prověřují vzorky z her v Pekingu... Jak tohle vše vnímáte?
Ani jsem nevěděl, že se vzorky můžou testovat zpětně. Je to drsné. Roky se něco tajilo, což je opravdu špatně. Ale lidé ve WADA (Světová antidopingová agentura) dělají v očištění našeho sportu dobrou práci. Jejich vzkaz zní: Kdo podvádí, toho chytneme. Takto by měl vypadat sport budoucnosti. Snad uděláme kroky vpřed a atletiku zlepšíme. Je to však proces a potrvá nějaký čas.

Váš komentář na možnou (ne)účast ruských sportovců v Riu?
Já sám jedu podle pravidel a ať na MOV rozhodnou, jak chtějí. To je jejich volba, já s verdiktem stejně nic nenadělám. Pravidla jsou pravidla.

Usaine, jste světově známá celebrita. Z čeho se vlastně váš status hvězdy skládá? Jsou základem medaile a rekordy, nebo v dnešní době velká sláva dělá ještě větší slávu?
Wow, o tomhle jsem nikdy nepřemýšlel. Asi platí obojí. Pokračovat v závodech a vítězit je bezesporu klíčové, ale taky jde o to, aby si člověk dělal promo, jednal se sponzory, byl ambasadorem. Takže nejspíš jde o výhry a k tomu je třeba odevzdat se do rukou těch správných lidí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž