Tomáš Staněk během kvalifikace koule na halovém mistrovství Evropy v Toruni.

Tomáš Staněk během kvalifikace koule na halovém mistrovství Evropy v Toruni. | foto: Reuters

Postup bez nervů a teď finále. Přijel jsem sem pro medaili, říká Staněk

  • 4
Po svém prvním pokusu v kvalifikaci si tleskl rukama. Limit pro přímý postup sice nesplnil, ale výkon 20,97 metrů mu dával velmi dobré naděje. „Věděl jsem, že to je skoro jistota,“ říkal Tomáš Staněk. Což se vyplnilo. Český koulař tak může na halovém mistrovství Evropy v Toruni vyhlížet večerní finále.

Ve své kariéře už z halových evropských šampionátu přivezl dva cenné kovy - z Bělehradu 2017 stříbro, z Glasgow 2019 bronz.

I tentokrát v Toruni věří v medailový úspěch. A vykročil za ním, jak nejlépe mohl. Jasným postupem z kvalifikace.

Zpravodajství

z prvního dne HME v Toruni

„Ten hod nebyl dobrý,“ říkal přesto v nahrávce pro média. „Snažil jsem se pohlídat si ho, abych nepřešlápl a nějak neriskoval. Jak jsem po zranění, tak nemám úplně jistotu v rychlosti, ale jsem na tom asi nejlépe, co jsem kdy byl, takže i z pomalého hodu se dá hodit daleko.“

Což se potvrdilo.

Jeho úvodní pokus dolétl kousíček před linii označující jedenadvacet  metrů. Od hranice přímého postupu sice obrovitého Čecha dělily tři centimetry, i tak ale věděl, že by bylo velkým překvapením, kdyby nepostoupil.

Předloni v Glasgow Tomáš Staněk vybojoval bronzovou medaili. Jak si povede letos v Toruni?

„Hned potom jsem se proto šel domluvit s trenérem. Chtěl jsem si vyjasnit, jaký ten pokus byl a domluvit se na další strategii,“ popisoval 29letý koulař. „Domluvili jsme se, ať počkám, neodcházím a postupně to skrečuju.“

Staněk proto v dalších sériích nevrhal. Jen sledoval ostatní závodníky. Nervovat se příliš nemusel, jeho výkon totiž překonali jen Portugalec Francisco Bello (21,04) a Polák Michal Haratyk (21,02).

Český závodník je rád, že mohl pošetřit trochu sil. Před halovým šampionátem ho trápilo bolavé stehno, kvůli němuž vynechal i halový republikový šampionát v Ostravě.

„Nebylo to třeba nějak hrotit. Chtěli jsme se vyvarovat toho, že kdybych se třeba pokoušel hodit dál, tak bych to mohl trefit blbě přes prst nebo si udělat něco s tříslem. Bylo lepší to pošetřit,“ říká.

Finále je na programu v pátek od 20.35 hodin. A Staněk doufá, že si do něj přenese skvělou formu. Jeho cíl? Medaile, pochopitelně.

„Kvůli tomu jsem sem přijel a to je to, co se ode mě očekává,“ nezastírá. „Rád bych potěšil nejen sebe, ale i fanoušky.“

Bronzový koulař Tomáš Staněk pózuje s českou vlajkou.

Za největšího konkurenta považuje Haratyka. Právě jen tradiční rival je v letošních evropských tabulkách před ním. Polák letos nejvíce vrhl 21,83 metrů, Čech 21,48.

„Budeme to asi mít mezi sebou,“ odhaduje Staněk česko-polský souboj. Zároveň ale podotýká, že ve finále může někdo překvapit.

„Je to další závod a je třeba se k tomu postavit ostřeji než na kvalifikaci. Podle toho to snad poletí i na nějaké lepší metry,“ doufá. „Je samozřejmě možné, že nějaké úlety mohou přijít. Ale já doufám, že by mohl přijít i ode mě.“

A on se mohl radovat z další medaile.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž