Tomáš Dvořák v roli Jana Žižky během natáčení spotu pro atletický republikový...

Tomáš Dvořák v roli Jana Žižky během natáčení spotu pro atletický republikový šampionát v Táboře. | foto: Český atletický svaz/David Peltán

Dvořák jako Žižka. Šéftrenér atletů natáčel v Táboře netradiční spot

  • 2
Za měsíc a půl se do jihočeského Tábora sjede česká atletická špička. Bude se tady bojovat o mistrovské tituly a o limity na evropský šampionát do Amsterdamu i na olympijské hry v Riu. Táborský ovál si ale ve středu nepronajal nikdo z nich, ale Jan Žižka z Trocnova, nebo chcete-li, šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák.

Důvod?

V místě letošního republikového šampionátu se totiž natáčel propagační spot a hlavní roli v něm hrál právě mistr světa a bývalý světový rekordman v desetiboji.

Kromě netradiční role musel snášet i pěkně mrazivé a nepříjemné počasí. Během celého natáčení ke všemu foukal studený vítr. A když už se zdálo, že Dvořák točí poslední scénku, jak za sebou tahá vozík s náčiním, ozvalo se: „Tak si to dáme ještě jednou.“

Natáčecímu týmu se totiž v záběru nelíbil projíždějící automobil.

A tak se Dvořák, vlastně Žižka, otáčí a pro sebe si brumlá: „Pojď se do toho oblíct na pár hodin.“

Následně se poslušně vrátí na své místo. „Klapka, jedeme!“ zazní naposledy. Tentokrát už se záběr povede a všichni si oddechnou.

Kromě stadionu Míru se natáčelo i na Žižkově náměstí nebo v postranních uličkách Starého města. Chyběl potlesk zaplněných tribun obvyklý po zdařilém závodě, přesto byla po skončení prací patrná radost i úleva ze všech členů realizačního štábu, který tvořili vesměs lidé z atletického svazu.

„Snažíme se propagovat nejen atletický vrchol domácí sezóny, ale i pořádající město. Šampionát má být oslavou atletiky a našich reprezentantů,“ vysvětlil spoluautor scénáře a ředitel Českého atletického svazu Tomáš Janků.

A jaký že spot vlastně bude? Podle tvůrců nepostrádá humor, obdivuhodný herecký výkon Tomáše Dvořáka i pohled do historie husitského města. Zveřejněn by měl být už brzy na sociálních sítích atletického svazu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž