MOMENT SOUSTŘEDĚNÍ. Ruská kladivářka Taťána Lysenková se koncentruje na jeden

MOMENT SOUSTŘEDĚNÍ. Ruská kladivářka Taťána Lysenková se koncentruje na jeden ze svých pokusů ve finále na MS v Tegu. | foto: Reuters

Kladivářka Lysenková dopovala. Musí vrátit olympijské zlato z Londýna

  • 5
Ruská kladivářka Taťjana Lysenková přišla kvůli dopingu o olympijské zlato z Londýna 2012. Mezinárodní olympijský výbor dnes oznámil, že při zpětném testování byl její uložený vzorek pozitivní na anabolický steroid turinabol. Na první místo se nyní posune Polka Anita Wlodarczyková, která zvítězila i letos v Riu.

Lysenková poprvé dopovala v roce 2007 a byla potrestána dvouletým zákazem startu. Po návratu ovládla mistrovství světa v Tegu 2011 a Moskvě 2013, mezitím triumfovala i na OH v Londýně.

Po diskvalifikaci však musí třiatřicetiletá bývalá světová rekordmanka zlatou olympijskou medaili vrátit a za opakovaný doping jí hrozí doživotní trest. Londýnské stříbro by měla nově dostat původně třetí Němka Betty Heidlerová, ze čtvrté pozice na bronzovou se posune Čang Wen-siou z Číny.

Mezinárodní olympijský výbor uchovává uložené vzorky po dobu deseti let, aby je bylo možné zkoumat novými metodami. Zpětné testování vzorků z Pekingu 2008 a Londýna 2012 už přineslo bezmála stovku dopingových nálezů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž