Szabóová nakonec pětku poběží

Edmonton - Gabriela Szabóová, čerstvá mistryně světa na 1500 metrů, dnes v Edmontonu odvolala hrozbu, že bude bojkotovat čtvrteční závod na pět kilometrů kvůli startu Rusky Olgy Jegorovové. Rumunská vytrvalkyně tak původně chtěla protestovat proti tomu, že Mezinárodní atletická federace (IAAF) dovolila Jegorovové na šampionátu nastoupit, přestože měla před měsícem pozitivní dopinkový test. "Poběží," komentoval lakonicky rozhodnutí Szabóové její manažer Jos Hermens.

Rumunka tak bude na pětikilometrové trati obhajovat své předchozí tituly ze Sevilly a Atén. V oficiálním prohlášení, které vydala prostřednictvím IAAF, Szabóová vysvětlila svou hrozbu jako emotivní reakci na kontroverzní situaci. "Po finále patnáctistovky jsem se sešla se svým trenérem a manažerem a rozhodli jsme se, že bude lépe na pětku nastoupit," vysvětlila Szabóová.

Závod hodlá věnovat svým fanouškům. "Mnoho lidí mě povzbuzovalo, abych nastoupila.  Zastavovali mě na ulici a říkali 'prosím, běž tu pětku'," řekla Rumunka s tím, že výsledek úterního závodu její rozhodnutí nijak neovlivnil. "Rozhodla bych se stejně, i kdybych nezískala titul na trati 1500 metrů."

Jegorovová, halová mistryně světa na 3000 metrů, neprošla dopinkovou kontrolou v červenci na mítinku Zlaté ligy v Paříži. Analýza odhalila v jejím vzorku krevní dopink EPO. Podle vytrvalkyně však testy neodpovídaly regulím Mezinárodního olympijského výboru a IAAF jí proto minulý týden start v Edmontonu povolila.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž