Katarský výškař Mutáz Issa Baršim nad laťkou

Katarský výškař Mutáz Issa Baršim nad laťkou | foto: Profimedia.cz

Světovým výškařům teď pod střechou vládne supertalent z Kataru

  • 0
Katarský výškařský supertalent tři týdny před halovým světovým šampionátem v Istanbulu ukázal své schopnosti. Mutáz Issa Baršim vylepšil na mistrovství Asie halový kontinentální rekord a výkonem 237 centimetrů se zároveň dostal do čela letošních světových tabulek.

Dvacetiletý juniorský mistr světa překonal o centimetr dosavadní maximum halové sezony olympijského vítěze Rusa Andreje Silnova z nedávného mítinku v Moskvě. Baršim si dnes v čínském Chang-čou vylepšil o dva centimetry svůj absolutní osobní rekord, loni na asijském šampionátu v Kóbe skočil venku 235 cm.

Asijským rekordmanem se Baršim stal už minulý týden, kdy v polské Spale výkonem 233 cm sesadil z čela historických tabulek po dlouhých 26 letech Číňana Ču Ťien-chua. Mladý Katařan nyní patří k hlavním favoritům halového MS.

Lavillenie skočil výkon sezony, Lemaitre nepojede na HMS

Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie skočil na mítinku v Nevers nejlepší výkon této halové sezony 593 cm. Letošní tabulky vede o jeden centimetr před Němcem Björnem Ottem, jenž v sobotu vyhrál tyčkařský mítink v Postupimi skokem přes 592 cm.

Halový mistr Evropy Lavillenie si vylepšil letošní maximum o plných 13 centimetrů, i když kvůli dráze v Nevers musel zkrátit rozběh o dva kroky. "Nevěděl jsem, jak se s tím vypořádám, ale výsledek je vynikající," řekl tyčkař s halovým osobním rekordem 603 cm.

Renaud Lavilleine

Christophe Lemaitre

Březnové mistrovství světa v Istanbulu bude bez francouzské sprinterské hvězdy Christopha Lemaitra. Trojnásobný evropský šampion pod širým nebem sice vyhrál v sobotu na mítinku ve Val de Reuil závod na 60 metrů, ale s výkonem 6,59 sekundy nebyl spokojen. Proto se rozhodl, že příští víkend ještě absolvuje francouzský šampionát a pak ukončí halovou sezonu.

"Čekal jsem lepší výkon. Znamená to, že ještě nejsem úplně připravený. Musím zapracovat na prvních metrech," uvedl Lemaitre, jenž doufal, že si vylepší osobní rekord 6,55.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž