Wilson Kipsang

Wilson Kipsang | foto: AP

Světový rekordman Kipsang poběží v Olomouci. Smekám před Zátopkem, řekl

  • 1
Věčně rozesmátý, jako by neznal únavu. Keňský vytrvalec Wilson Kipsang, největší hvězda světového maratonu současnosti, který loni v Berlíně vytvořil nejlepší světový čas 2:03:23, zavítal poprvé do Česka. V sobotu svou účastí ozdobí půlmaraton v Olomouci.

"V rámci přípravy na podzimní maratony se budu snažit o co nejlepší čas," slíbil 32letý majitel olympijského bronzu z Londýna, jehož osobní rekord na půlmaratonské trati činí 0:58:59.

Většina keňských běžců vypráví, že s běháním vlastně začali už v dětství, když den co den utíkali do školy. Je váš příběh podobný?
Přesně tak. Pocházím z oblasti kolem města Iten, podobně jako celá řada špičkových keňských běžců, a také já jsem denně běhal na vyučování - ráno osm kilometrů tam, odpoledne osm domů. To mi dalo dobrý základ.

V Olomouci poběží světová esa

Olomoucký Mattoni půlmaraton, jeden z nejoblíbenějších v republice, se v sobotu poběží již popáté. Kromě amatérských běžců se jej zúčastňují také běžecká esa. Letos budou těmi největšími nejlepší maratonci současnosti - Keňané Wilson Kipsang, držitel světového rekordu, a Edna Kiplagatová, dvojnásobná mistryně světa z Tegu 2011 a Moskvy 2013. Shodou okolností letos oba ovládli slavný maraton v Londýně. Start (19,00) i cíl závodu (kolem 20.00) je v kulisách historického Horního náměstí.

Se závoděním jste ale začal až ve dvaceti. Není to pozdě?
V tom nebyl žádný problém. Ve dvaceti jsem začal pořádně trénovat, a v Itenu je velký běžecký kemp, ale už předtím jsem závodil už na střední škole. Ale můžu se na něco zeptat já?

Prosím.
Je pravda, že Emil Zátopek získal na olympijských hrách zlaté medaile v běhu na pět a deset kilometrů a také v maratonu?

Jistě, stalo se to v Helsinkách v roce 1952.
To mě ohromilo, protože dnes už je to nemožné. Vždyť každá z těch tratí vyžaduje úplně jinou přípravu. Před takovým hattrickem pana Zátopka skutečně smekám.

Hanácká metropole předčí i New York

Při prvním ročníku startovalo v Olomouci 1788 účastníků, letos už to bude 5000 běžců. "Díky velkým hvězdám silničního běhu budou v sobotu upřeny do hanácké metropole zraky celého atletického světa," těší se Carlo Capalbo, šéf organizačního výboru. Pokud jde o běhání v Olomouci, hovoří Capalbo s nadšením. "V Olomouci běhá tolik lidí, že když to srovnám s desetimilionovým New Yorkem, muselo by tam být 700 000 běžců!" našel srovnání.

Když jste loni v září při maratonu v Berlíně vytvořil nejlepší čas světové historie, ve finiši vám kdosi vběhl do cesty a proťal pásku jako první. Co vám tehdy proběhlo hlavou?
Strašně mě to překvapilo, nemohl jsem tomu uvěřit. Když přeskočil plůtek, tak jsem napřed myslel, že je to někdo z pořadatelů a chce mě dotlačit do cíle. Až později mi došlo, že je to jakýsi pomatenec. Naštěstí mi nijak nezabránil v překonání rekordu. (Více ZDE).

Máte spočítáno, kolik jste před loňským Berlínem naběhal kilometrů?
To je docela snadné. Měsíčně zvládnu zhruba 600 kilometrů, to máte 7200 za rok. A před rekordem jsem trénoval jedenáct let, takže to vychází asi na 80 000 kilometrů.

Co byste poradil začínajícím běžcům, kteří se třeba po šestitýdenním běhání chystají vyrazit na trať půlmaratonu?
Pokud běhají třeba čtyřikrát týdně, je to snadné. Na trati musí myslet na to, že to chtějí dokázat, a ne že je to těžké nebo že to nezvládnou. Pokud se někdo alespoň trochu připravil, musí věřit v zázrak. Když se nepřipraví, tak mu zpravidla ani zázrak nepomůže.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž