Šuldesová čeká dítě, na MS nepojede

  • 1
Praha - Konec snění o světovém šampionátu v Edmontonu, běžkyni Andreu Šuldesovou čekají úplně jiné a mnohem příjemnější starosti. Ve čtvrtek se dozvěděla, že je ve třetím měsíci těhotenství. "Jsem strašně šťastná, pro každou ženu je taková zpráva výjimečná," usmála se atletka, která se na mistrovství světa nominovala na trati 1500 metrů. Radostnou novinku jí potvrdil lékař po návratu ze soustředění ve Svatém Mořici. "Už několik dnů jsem se necítila dobře, proto jsem za ním zašla. Překvapilo mě to, něco takového jsem opravdu nečekala," vyprávěla.

Celý rok dřela, aby se dobře připravila na vrchol sezony. Dokonce se těsně přiblížila svému osobnímu maximu (4:06,13) a po letech zdravotních potíží se mistryně Evropy do 23 let z roku 1997 opět cítila na návrat do světové špičky. Do Edmontonu však nepojede. "Celou záležitost jsem konzultovala s lékařem, který mi start nedoporučil, po třetím měsíci už by mohlo být závodění nebezpečné. Zdraví dítětě je pro mě nejdůležitější," vysvětlovala Andrea Šuldesová.

I její přítel, polský běžec Sebastian Miller, který žije v Praze, přijal zprávu s nadšením. "Je moc šťastný, jako já," podotkla. Svatební zvony však budou ještě nějakou chvíli mlčet. "Musíme si spolu sednout a všechno pěkně v klidu probrat," poznamenala Šuldesová.

Samozřejmě nemůže se sportem ze dne na den jen tak praštit, vždyť před pár okamžiky absolvovala těžkou přípravu v prostředí vysokohorského střediska ve Švýcarsku. "Po návratu z hor se cítím unavená, teď do pohybu ani nemám chuť. Ale budu chodit běhat a plavat, co mi zdraví dovolí."

Zároveň ještě není v současnosti schopna odhadnout, zda se v budoucnu objeví na atletických drahách. "Budu prožívat úplně jiné období života. Zatím proto neumím říct a nevím, jestli se vrátím," pravila česká rekordmanka na trati 3000 metrů.        

Česká výprava pro světový šampionát se zmenšila na 24 sportovců. Nedlouho před Šuldesovou se z účasti na mistrovství omluvil diskař Libor Malina, který má zlomené žebro. "Ještěže jsme udělili tolik divokých karet, za chvíli bychom se v Kanadě pomalu báli," řekl v nadsázce šéftrenér českých atletů Václav Fišer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž