Lasse Virén (vpravo) na olympiádě v Mnichově 1972 při běhu na 10 kilometrů

Lasse Virén (vpravo) na olympiádě v Mnichově 1972 při běhu na 10 kilometrů | foto: Profimedia.cz

STALO SE 22. ČERVENCE: Lasse Virén. Rekord zvládl i po pádu, chtěl napodobit Zátopka

  • 0
Byl blízko vyrovnání výkonu Emila Zátopka z olympijských her v Helsinkách. Také Lasse Virén triumfoval pod pěti kruhy v Montrealu 1976, na tratích 5 000 a 10 000 metrů. V maratonu sice na zlato nedosáhl, skončil pátý, i tak ale Fin stejně jako jeho československý předchůdce sbíral medaile a lámal rekordy. Dnes slaví 71. narozeniny.

Největší úsilí věnoval Virén olympijským hrám, na nichž dvakrát v řadě zazářil.

V Mnichově 1972 stejně jako o čtyři roky později v Montrealu zvítězil na pěti i deseti kilometrech. Tento double na jedněch hrách se dosud podařil jen pěti dalším atletům, vedle zmíněného Zátopka například dalšímu Finovi Hannesi Kolehmainenovi nebo Britovi Mo Farahovi.

Desítku na hrách v Německu ovládl Virén i přesto, že jej ve dvanáctém kole postihla kolize, po které upadl a než se vyškrábal zpět na nohy, soupeři mu utekli o několik desítek metrů. Finský běžec však konkurenty bleskurychle dohnal a slavil vítězství ve světovém rekordu 27:38,40.

Mimochodem, světové maximum pokořil i na 5000 metrech, pár dní po návratu z her předvedl doma v Helsinkách výkon 13:16,3.

Také v Kanadě se Virénův úspěch nerodil snadno.

Poté, co jako vlajkonoš celé výpravy obhájil prvenství v závodě na deset tisíc metrů, sundal si během vítězného kolečka boty a mával jimi divákům. Mezinárodní olympijský výbor jej obvinil, že schválně předváděl logo firmy Asics a diskvalifikoval ho z finále poloviční trati. 

Stalo se před lety

Historický speciál sportovní redakce iDNES.cz

Všechny díly naleznete přehledně ZDE.

Virén tvrdil, že se zul, protože měl na noze puchýř, kruté rozhodnutí se mu podařilo zvrátit jen dvě hodiny před startem.

A protivníkům znovu ukázal záda.

„Všechny tituly oceňuji stejně a nikdy nebudu mluvit o svém největším úspěchu. Ale závod na 5 000 metrů v roce 1976 byl asi tím nejvíce uspokojivým a mám na něj nejvíce vzpomínek,“ ohlíží se.

Pouhých 18 hodin po úspěšném představení na pět kilometrech nastoupil Virén také do maratonu, který, stejně jako Zátopek v Helsinkách, okusil poprvé v životě. Na rozdíl od Čechoslováka ale třetí zlato na nepřidal, doběhl pátý.

„Od 37. kilometru jsem už neměl energii, moc jsem se před závodem nevyspal. Po finále pěti kilometrů jsem byl ještě na dopingové kontrole a než jsem si dal večeři, bylo už dost pozdě,“ vylíčil náročný program.

Do třetice soutěžil pod světlem olympijské pochodně v Moskvě 1980, kde obsadil páté místo na deseti kilometrech a maraton kvůli žaludečním problémům nedokončil.

Tři měsíce v horách v Keni

Virén přišel na svět 22. července 1949 ve vesničce Myrskylä na jihu Finska, kterou polovinu roku halí sníh. Přesto mu v 16 letech učarovalo běhání.

Ve dvaceti vylepšil finský juniorský rekord na 5 000 metrů, ale cítil, že k dalšímu vzestupu potřebuje lepší podmínky. Proto odcestoval daleko od domova, až do amerického Utahu. Po semestru se z tamní univerzity vrátil zpět do vlasti, kde začal realizovat tvrdý tréninkový program dovezený ze zámoří.

Vedle práce policisty zvládal naběhat až 160 kilometrů týdně a postupně se začal objevovat i na mezinárodní scéně, v roce 1971 na ME v Helsinkách skončil sedmý na pěti kilometrech.

S úmyslem toto umístění rázně vylepšit na olympijských hrách v následujícím roce podstoupil Virén vysokohorské soustředění v Keni, kde po dobu tří měsíců běhal třikrát denně.

„Vždy jsem kladl důraz na trénink v zimních měsících, protože nikdy nevíte, co se stane v nadcházející sezoně,“ prozradil. „Také jsem hodně věřil v trénink v přírodě a v lese, tamější klid totiž vytváří mentální sílu. A když běžíte v lese, musíte měnit rytmus, abyste se vyhnuli kořenům, takto neustále v pozoru musíte být také při soutěži.“

Tvrdou přípravu se mu během kariéry podařilo naplno zužitkovat.

S vrcholovou atletikou se rozloučil po hrách v Moskvě, definitivně dal závodění sbohem v roce 1982. Po kariéře působil devět let ve funkci poslance, před šesti lety byl uveden do atletické Síně slávy.

„Naběhejte tolik co já a poznáte tajemství běhání,“ začíná jeden z jeho výroků. „Ale negarantuji vám, že vyhrajete olympiádu.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž