Slavný oštěpař bude hledat talenty

  • 1
Praha - Ještě na tři týdny dopředu má oštěpař Jan Železný plný diář. Pak ale světový rekordman, který v uplynulé sezoně po dvaceti letech ukončil slavnou kariéru, nebude nic plánovat a začne dělat to, co ho baví. Bude si sportovat pro radost, hrát tenis, vydá se na ryby. Hodlá se zapojit do přípravy mladých talentů.

V úterý večer dostane Železný při vyhlášení ankety armádního sportovního centra Dukla o nejlepšího sportovce roku 2006 Záslužný kříž ministra obrany II. stupně za vzornou reprezentaci České republiky a armády v oblasti sportu.

Čtyřicetiletý trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa plní v těchto dnech sliby, které dal kamarádům. Třeba nedávno házel ve Starém Plzenci, poprvé od své rozlučky v Mladé Boleslavi.

"Hodil jsem asi 48 metrů, to bez rozcvičky ujde," přiznal krátce poté, co dostal od ministra obrany Jiřího Šedivého děkovný dopis stejně jako třicítka dalších sportovců a trenérů Dukly Praha.

Na stadionu od posledního závodu byl skoro pořád, ale na sport čas neměl. Ani stesk po tréninku zatím necítí. "Už bych však potřeboval nějaký pohyb. Ale zatím nebylo moc času," prohlásil Železný.

Oštěpy nechal na Dukle v kanceláři, kde bude od nové sezony úřadovat coby trenér. "Jsou k dispozici, kdyby někdo chtěl házet, ale zatím nejsou lidi," řekl s úsměvem.

Železný začne připravovat svého nástupce-talentovaného Petra Frydrycha, během zimy hodlá najít další talenty. "Nebudu dělat nábory, objedu stadiony, kluby a najdu si adepty," plánuje.

V hledáčku má třeba Jitku Machurovou, osmnáctiletou dceru bývalého koulaře Remigia Machury z pražské Sparty. "Uvidíme, zajdu se tam podívat, prý tam mají šikovné holky," přiznal.

Tenis byl zatím hrát pouze jednou, tři dny vyšetřil na rybaření na Slovensku - a chytil desetikilového kapra. "Docela se dařilo," pravil. Teď ho ale čeká třeba trenérský seminář i zkoušky v trenérské škole na FTVS. "Anatomii už mám," pochlubil se.

Na nejbližší dobu má připraveny i schůzky s přestaviteli případné kandidatury Prahy na olympijské hry. "Jsem pro celonárodní referendum. Je to velmi složité," upozornil Železný. Za dva týdny pak odletí na Kubu jako člen Komise sportu pro všechny v Mezinárodním olympijském výboru MOV.

A až se vrátí, přestane svůj diář plnit, nebude nic plánovat. "Půjde to ze dne na den," prozradil svoji představu. Improvizovat bude zatím i při Frydrychově tréninku. "Nejdřív musí dodělat školu, pořádně začne makat až příští rok," naznačil obrysy svého prvního tréninkového plánu.

Český oštěpař Jan Železný se loučil s aktivní kariérou. Předvedl výkon 82,19 metru.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž