Tereza Jonášová z AK Škoda Plzeň (číslo 90) míří pro český titul na trati 400...

Tereza Jonášová z AK Škoda Plzeň (číslo 90) míří pro český titul na trati 400 metrů překážek. | foto: Václav Šálek, MAFRA

Atletika nabírá síly. Závodit by se mohlo od června, věří plzeňský trenér

  • 0
Na vrchol v podobě domácího republikového šampionátu si budou muset počkat. Pozitivní zprávou však je, že se atleti AK Škoda Plzeň nejspíš dočkají. „Máme připravený náhradní termín v první polovině srpna,“ říká sekretář a trenér oddílu Michal Černý.

Už se vracíte do normálního „předkaranténního“ režimu?
Atleti jsou rozdělení do jednotlivých skupin podle počtu, který je daný vládou. Stejně tak i stadion je rozčleněný na různá sportoviště, posilovnu, běžecký tunel... Jsme tu celý den a atleti chodí průběžně.

Kdy by mohlo dojít na kompletní návrat k zaběhnutému tréninkovému systému?
Zatím trénují především extraligoví závodníci nebo reprezentanti. Teď rozepisujeme harmonogram od 11. května, kdy už bude moci být pohromadě sto lidí. Předpokládáme, že v tu dobu už tu budou moci být v plném rozsahu třeba i žáci nebo přípravky. Ale samozřejmě za určitých podmínek. Situace už je však lepší, lépe se nám dýchá... (úsměv)

Začíná tedy příprava na nový start. Odložený.
Tréninky bychom v rámci té stovky už měli zvládnout plnohodnotně. Horší je to se závody, sto lidí je malý počet. Nepůjde asi o klasické závody. Spíš mikromítinky.

Tušíte, kdy by mohlo na první atletické boje dojít?
Jednáme s ostatními kluby v kraji, abychom poskládali závody tak, aby se nám jednotlivé mítinky nekryly. Předpokládám, že první závod bude 1. června. Zatím máme takovou napůl potvrzenou informaci, že svaz chystá projekt sta mítinků po celé republice. Každý klub si uspořádá svůj, aby bylo vidět, že jsme zpátky.

Jak to vypadá s republikovým šampionátem, který se měl právě v červnu v Plzni konat?
Pracujeme se dvěma variantami, ale červen na 99 procent neklapne. Máme připravený náhradní termín v první polovině srpna. K tomu to směřuje, ale zřejmě bez diváků. Program teprve musíme seskládat, aby dával smysl. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž