Bianca Kapplerová

Bianca Kapplerová. | foto: Reuters

Skandál v ženské dálce! Dva bronzy

  • 6
Madrid - (Od zvláštní zpravodajky iDNES) - Naide Gomesová absolvovala poslední pokus v soutěži dálkařek, zamířila k rozhodčím a protestovala! Nelíbila se jí hodnota posledního skoku Bianky Kapplerové 696 cm. V sektoru se rozproudily dohady. Výsledek? Šampionkou je Gomesová a Kapplerová dostane bronz!

Vrcholné akce podobnou situaci nepamatují...

V sobotu večer Gomesová  razantně promlouvala k rozhodčímu, který měří délky skoků. "Dívejte se pozorně," dalo se vyčíst z jejích gest. Na halovém mistrovství Evropy se zrodil první skandál.

Ve tváři Naide Gomesové se jí míchala zloba a zklamání. Před poslední sérií pokusů vedla soutěž dálkařek. Jenže pak se rozběhla k poslednímu pokusu Němka Bianca Kapplerová. Skočila a klidně odcházela z doskočiště, když se na světelné tabuli rozsvítil údaj 696 cm, nejlepší letošní světový halový výkon a první místo!

Trenér portugalské pětibojařky Gomesové, která závodí v Madridu pouze mezi dálkařkami, se chytil za hlavu. Jeho svěřenka však zůstala klidná.

A protestovat začala až po skončení soutěže. Okamžitě se k ní přidala i Rumunka Adina Antonová. Posledním pokusem dolétla na 659 cm - a figurovala na čtvrtém místě.

Opakované záběry televizních kamer na velkoplošných obrazovkách v Paláci sportu přitom jasně ukazovaly: skok Kapplerové nebyl tak dlouhý. Její druhý nejlepší pokus měřil 653 cm. Pokud by rozhodčí uznali chybu, Rumunka by se posunula na bronzovou příčku a Gomesová by se stala halovou mistryní Evropy.

Nakonec ředitelství soutěže rozhodlo šalamounsky, sporný pokus Bianky Kapplerové zrušilo a nařídilo, že ho v neděli v 16.00 hod musí absolvovat znovu.

Němka, která má osobní maximum 671 cm a před šampionátem figurovala až na desátém místě v evropských tabulkách, se portugalskému protestu nedivila. "Takové zlato bych ani nechtěla. Byla to chyba měřičů, skočila jsem 669 centimetrů. To by znamenalo stříbro," uvedl sedmadvacetiletá dálkařka. Jenže... 

V neděli po poledni se nakonec rozhodla neskákat! "Z mého pohledu byl platný sobotní pokus a nemá smysl jej opakovat," řekla médiím s tím, že regulérní by bylo celou soutěž zopakovat...

Po jejím vyhlášení se však zdálo být vše jasné: z Madridu odjede Bianca Kapplerová jako sedmá s výkonem 653, titul získá Gomesová, stříbro Řekyně Pilátouová a bronz Rumunka Antonová.

Ale kdepak! Jury rozlouskla případ nevídaným způsobem: vzhledem k tomu, že není možné určit přesnou délku šestého pokusu německé dálkařky, její poslední skok se nezapočítal do výsledků a Němce udělila jury bronzovou medaili.

Za sérii 644 - x - x- 653 - 648! Rumunka Antonová, která se s německou dálkařkou ocitne dnes vpodvečer na bronzovém stupni, přitom v závodě skočila 659 cm! Čtvrtá Lotyška Radevicaová 658 cm, šestá Ruska Kolčanovová 656 cm...

Takové rozhodnutí historie nepamatuje!

Konečné výsledky - dálka žen: 1. Gomesová (Portug.) 670, 2. Pilátuová (Řec.) 664, 3. Antonová (Rum.) 659 a Kapplerová (Něm.), 5. Radevicová (Lot.) 658, 6. Kolčanovová (Rus.) 656.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž