Sifan Hassanová na mítinku v Hengelu.

Sifan Hassanová na mítinku v Hengelu. | foto: Profimedia.cz

Hassanová nepoběží MS v půlmaratonu, už vyhlíží olympijský rok

  • 0
Evropská rekordmanka Sifan Hassanová se nezúčastní sobotního mistrovství světa v půlmaratonu v Gdyni. Všestranná nizozemská běžkyně předčasně ukončila sezonu, aby se po krátké dovolené mohla začít připravovat na olympijský rok 2021.

Jejím posledním letošním závodem tak byla sobotní dráhová desítka v Hengelu, kde časem 29:36,67 výrazně vylepšila 18 let starý evropský rekord Britky Pauly Radcliffeové (30:01,09).

Světového šampionátu v půlmaratonu se sedmadvacetiletá rodačka z Etiopie po dohodě s trenérem Timem Rowberrym vzdala. „Sezona byla krátká, ale příprava na ni dlouhá. Proto jsem se rozhodla dopřát si odpočinek a soustředit se na příští rok. Chci si být jistá, že budu na olympijských hrách v té nejlepší fyzické i psychické formě,“ uvedla v tiskové zprávě své manažerské skupiny.

Navzdory absenci velkých závodů se jí letos dařilo. Vedle evropského rekordu na 10.000 metrů překonala i světový rekord v hodinovce. „Tyto výkony mi dodaly víru, že i v těchto nejistých časech jsem schopna naplnit svůj potenciál. Proto se na příští rok těším s velkou sebedůvěrou,“ řekla.

Šampionátu v Gdyni se nezúčastní ani kanadská výprava, jež se rozhodla do Polska necestovat kvůli obavám z šíření koronaviru. Na MS mělo startovat pět kanadských vytrvalců.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž