Caster Semenyaová

Caster Semenyaová potvrdila roli favoritky a na mistrovství světa v Berlíně se stala šampionkou na 800 metrů | foto: AP

Semenyaová chystá milionové žaloby na atletické federace

  • 23
Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová hodlá zažalovat Mezinárodní atletickou federaci (IAAF) a národní atletický svaz (ASA) za to, jak se obě organizace postavily ke spekulacím o jejím pohlaví. Jak informuje server www.insidethegames.biz, bude osmnáctiletá atletka požadovat 120 milionů dolarů od IAAF a 18 milionů dolarů od ASA.

Semenyaová vyčítá IAAF, že během mistrovství světa v Berlíně pronikly do médií informace, že panují pochybnosti o jejím pohlaví. Navíc může být mezinárodní federace zodpovědná i za to, že některá média přinesla nepotvrzené zprávy, že testy u Semenyaové odhalily, že je hermafrodit.

Prezident ASA Leonard Chuene zase přiznal, že věděl o nejasnostech ohledně pohlaví talentované běžkyně a ještě před její cestou do Německa ji nechal otestovat.

Překvapivá mistryně světa z Berlína si už najala právníka Grega Notta z agentury Dewey & LeBoeuf, jenž například loni "porazil" IAAF ve sporu o to, zda má handicapovaný atlet Oscar Pistorius právo startovat na olympijských hrách.

"Snad se IAAF z tohoto případu poučila. Těšíme se na spolupráci a doufáme ve spravedlivý výsledek pro slečnu Semenyaovou. Svět se bude dívat," uvedl Jeffrey Kessler, šéf Dewey & LeBoeuf.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž