Roman Šebrle

Roman Šebrle | foto: Lenka Hatašová, iDNES.cz

Šebrle se stěhuje na půl roku na Havaj, pak s desetibojem končí

  • 9
Celou zimu v teple stráví desetibojař Roman Šebrle na jednom z havajských ostrovů, aby se připravil na další sezonu. Prý poslední v životě. Že něco podobného tvrdil před rokem, mu nedělá problém vysvětlit. "Rád bych zvládl padesátý desetiboj nad osm tisíc bodů v životě a také vytvořil veteránský světový rekord. Dostat se přes 8 250 bodů by bylo fantastické. Pak by se mi odcházelo líp než po letošní nepovedené olympiádě," prohlásil.

Do poslední sezony jde Šebrle skutečně naplno. Přípravu začal turistickými výšlapy v Tatrách. "Je to dobré na rozdýchání, ale túry pro mě byly fyzicky náročnější než běhání," tvrdí. Minulé dny přidal posilovnu a schody. Stále ho zlobí bolest v patě, nepříjemná památka na olympiádu, což řeší ozařováním. Jinak se cítí v plné síle.

Teď si od své trenérky Jany Jílkové převezme tréninkový plán a podle něj pojede jeho příprava až do 20. ledna na havajském ostrově Oahu. Dva a půl měsíce dřiny. Tak dlouhý zahraniční kemp v životě neměl.

LONDÝN. Při setkání s novináři v Londýně byl Roman Šebrle přesvědčený, že bude závodit. Do klání zbývaly dva dny. (8. srpna 2012)

LONDÝN. První disciplínu - běh na 100 metrů - Šebrle zvládl s časem 11,54 s. Krátce poté odstoupil kvůli zranění paty. (8. srpna 2012)

"Letím tam s manželkou i oběma dětmi, budou tam až do konce května. Já si odskočím do Evropy jen na halovou sezonu a v půlce března se vrátím," plánuje si Šebrle havajský pobyt, který si ze 70 procent hradí z vlastní kapsy.

Odjet na Havaj považuje v necelých 38 letech za nejlepší řešení. "Pro moje namáhané svaly a všechny bolístky je teplé klima ideální," vysvětluje. Velkou část přípravy by měl absolvovat s Bryanem Clayem, legendárním americkým desetibojařem havajského původu. I pro něj to bude s vysokou pravděpodobností poslední sezona v životě.

Co bude po ní, je ambicióznímu Šebrlemu nejspíš jasné. Nevzdal se myšlenky na kariéru golfisty. Havaj je ideální místo, kde se k tomuto sportu dostane i v nadcházejících týdnech. "Může zvládnout až tři sta odpalů denně, ale k tisícovce, což potřebuje dobrý golfista na svou přípravu, se nedostane, to by ho přetížilo," říká manažer Robert Změlík.

Jen golfové nadšení však nestačí na sen, který kdysi Šebrle vyřknul: chtěl se kvalifikovat v golfu na olympiádu do Rio de Janeira v roce 2016. "Teď je to nereálné, můj profigolf je na nule," tvrdí hráč s handicapem 4. "Takže naději vidím na olympiádu 2020."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž