Šampionát v půlmaratonu bez obhájců

Praha - Vytrvalci z rekordních 64 zemí světa se v neděli zúčastní v indickém Dillí 13. mistrovství světa v půlmaratonu. Závod o titul světových šampionů na trati o něco málo delší než 21 kilometrů, jenž se poprvé v historii uskuteční na asijské půdě, poběží jako jediná česká zástupkyně Petra Kamínková.

Mezi muži vládnou keňští vytrvalci - s výjimkou výhry Haileho Gebrselassieho před třemi lety již od roku 1997 - a i letos budou favority. Obhájcem titulu z portugalské Vilamoury je Martin Lel, který je však letos zraněný; týmy vyhrála Tanzánie. Na startovní čáře bude vítěz z roku 2002 Paul Kosgei a jeho dvaadvacetiletý krajan John Cheruiyot Korir, šestý z olympijského závodu na 10.000 metrů a obhájce loňské čtvrté pozice.

Hattrick obhájkyně Pauly Radcliffeové z Velké Británie, která na olympiádě v Aténách odstoupila z maratonu a pak i z desítky na dráze, přerušila předloni Berhane Adereová z Etiopie. Výhru v týmech obhajují Rusky. Britku, která již ukončila sezonu, však v boji o zlatou medaili zřejmě nahradí Sonia O'Sullivanová z Irska, jejíž největší soupeřkou bude Číňanka Su Jing-i, třetí žena z loňského mistrovství světa v běhu na 10.000 metrů.

Mezinárodní asociace atletických federací IAAF odmění vítěze v obou kategoriích 30.000 dolarů, částky jsou na dalších místech odstupňovány - 15.000, 10.000, 7000, 5000 a 3000 dolarů. "Prize money" dostanou i vítězné týmy, nejlepší trojice se podělí o 15.000 dolarů.

Čerstvá šestinásobná mistryně v silničním běhu na deset kilometrů z minulé neděle v Běchovicích Petra Kamínková brala uplynulé závody jako trénink právě na tento
šampionát. "Rozhodla jsem se běžet Běchovice, protože musím pořád závodit. To je nejlepší trénink, i když jsem se trochu šetřila," prohlásila vytrvalkyně, která do Indie odletěla už v pondělí.

Jako přípravu brala také nedávný pražský závod Grand Prix na 5000 m, v němž skončila čtvrtá.

Závodníky čekají dvě kola s cílem na stadionu Džaváharlála Néhrúa v centru indické metropole. Muži odstartují v 8:00 tamního času, což je 4:30 SELČ. Ženy se vydají na trať o hodinu a půl později.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž