PŘEKÁŽKÁŘSKÝ NÁROD? Denisa Rosolová stejně jako dvě její kolegyně z tréninkové skupiny Rychlý holky postoupila do finále mistrovství Evropy.

PŘEKÁŽKÁŘSKÝ NÁROD? Denisa Rosolová stejně jako dvě její kolegyně z tréninkové skupiny Rychlý holky postoupila do finále mistrovství Evropy. | foto: Reuters

To tu ještě nebylo. Tři Češky v evropském finále nad překážkami

  • 5
Helsinky (Od zpravodaje MF DNES) - Mistrovství republiky měly ve Vyškově. Ale české překážkářky si ho na trati 400 metrů udělají i v pátek v Helsinkách. Všechny tři si zaběhnou finále! To historie české atletiky nepamatuje, aby se tři ženy na evropském šampionátu probily v jedné disciplíně do finále. "Jsme holt překážkářský národ," smála se Denisa Rosolová.

Stejně jako jsou například Jamajčanky národ sprinterek, že? K čemuž ovšem Zuzana Bergrová podotýká. "Jamajka má na ty sprinterky asi trošku výkonnější rodidla. U nás je to o tý naší dřině a vůli. Jsme fakt kámen."

Nejenže jsou ve finále tři ze stejné země, navíc jsou tři ze stejné tréninkové skupiny Rychlý holky. Na Olympijském stadionu byly vážně rychlé. A to i přesto, že Zuzana Hejnová se po doběhu tloukla do čela. "Nevím, co říct. Tak hrozně jsem v životě neběžela. Naběhla jsem totiž na překážky na druhou nohu. Foukalo jak blázen, a jak jsem utíkala rychle a zkracovala kroky, tak mi tam vyšla ta druhá noha."

Přitom ještě na Odložilově memoriálu, když se stejná chyba stala překážkářské začátečnici Rosolové, právě Hejnová povídala: "To se mi nikdy nestalo." Teď se musela pousmát: "Tak se mi to stalo teď. Až se mi z toho chtělo plakat. Ještě že druhou nohu nemám naštěstí tak zlou. Zítra až ve finále naběhnu na svoji, bude to dobrý."

To Denisa Rosolová se před cílem už usmívala, za vítěznou Ukrajinkou Jaroščukovou bezpečně jistila postup do finále. "Ukázalo se, že ten můj čas ve Vyškově nebyl žádný úlet. Konec za poslední překážkou už jsem vypouštěla, kontrolovala jsem si to podle videostěny."

Zuzanu Bergrovou naopak do jejího "životního" finále posunul až zběsilý úprk na posledních metrech. Kde vzala síly? "To se mě neptejte, já nevím. Dostala jsem instrukce: rozběhni to rychle a pak hrozně přidej v zatáčce. Tak jsem přidala a říkala si: Ty vole, to nemůžu vydržet. A přesto jsem se ještě vzepjala na konci. Na starý kolena. A ještě padl osobák."

Netradičně musely všechny nastoupit k semifinále už brzy dopoledne. A ač je na to trenérka připravovala, především Hejnová trpěla: "Ráno nefunguju, ráno ještě spím. Ale hlavně že jsme všechny tři ve finále, to ostatní koukají."

Koukají i soupeřky, co dříve zažily Rosolovou coby dálkařku, sedmibojařku a "hladkou" čtvrtkařku. "Asi jsou docela v šoku, co to zase běhám. Ale pořád lepší než Skujteová, která minule na Evropě házela kouli a teď tu skáče výšku."

V pátek v 19:00 se všechny postaví na start finále. Ze semifinále postoupily jako třetí (Rosolová), pátá (Hejnová) a sedmá (Bergrová). A ve finále... "Medaili bude chtít osm holek. Kdo by nechtěl. Bude to boj," povídá Rosolová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž